Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hver anden leder arbejder mere end 45 timer om ugen

05. december 2016

Hvis lederne på de danske virksomheder ser frem til snart at kunne trække stikket ud og holde juleferie, er det måske ikke så underligt. De kan nemlig se tilbage på et år, hvor der er brugt mange timer på at arbejde. For næsten halvdelen af lederne har arbejdsugen i år således været på over 45 timer, viser Ledernes nye lønstatistik.

Ifølge lønstatistikken, der er baseret på svar fra 16.832 ledere, har hovedparten af lederne en ugentlig arbejdstid på mellem 40 og 49 timer. 33 procent angiver, at de arbejder mellem 40 og 44 timer, mens 23 procent har en arbejdsuge på 45-49 timer.

Men for mange ledere viser tidsregistreringen mere end 50 timer hver uge. 13 procent af lederne arbejder 50-55 timer, fem procent arbejder mellem 55 og 59 timer, mens fire procent af lederne bruger 60 timer eller mere hver uge på at arbejde.

LÆS OGSÅ: Fortsat stor forskel på mænd og kvinders løn

Lønstatistikken viser samtidig, at arbejdstiden stiger i takt med ledelsesansvaret. Toplederne har således en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 50 timer, mens mellem- og linjelederne kan klare ugens opgaver på henholdsvis 47 og knap 44 timer.

- Det er et grundvilkår i langt de fleste lederjob at have en arbejdsuge, som er længere end de fleste andres. Dels er mængden af opgaver, lederen skal forholde sig til, antallet af beslutninger, kun lederen kan træffe, og tyngden af de ansvarsområder, der hviler på lederens skuldre, ganske markant. Dels er der for de fleste ledere en stor berøringsflade både på og uden for arbejdspladsen, som kræver, at lederne er tilgængelige også på skæve tidspunkter. Og dels har mange ledere stor rejseaktivitet, der medfører mange timer i tog, bil eller fly – og i sidste ende medvirker transporttiden til at forlænge arbejdsugen betragteligt, siger direktør hos Lederne Vibeke Skytte.

Muligheden for at lægge nogle af timerne i hjemmet er en vigtig forudsætning for at kunne få work-life-balance-kabalen til at gå op

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Især topledere arbejder hjemmefra
Ifølge lønstatistikken udføres gennemsnitligt 3,6 af de ugentlige arbejdstimer som hjemmearbejde. Også på den front ligger toplederne i spidsen med seks ugentlige hjemmearbejdstimer, mens mellem- og linjelederne i snit arbejder hjemmefra henholdsvis fire og tre timer.

- Uanset, hvilket lederniveau man befinder sig på, er arbejdsugen lang og krævende.  Muligheden for at lægge nogle af timerne i hjemmet er en vigtig forudsætning for at kunne få work-life-balance-kabalen til at gå op – især for de ledere, som ved siden af jobbet har en familie og børn, der for eksempel skal hentes og bringes fra skole eller fritidsaktiviteter, siger Vibeke Skytte.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde med til at sikre lederes work-life-balance

Lønstatistikken er udarbejdet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.