Højeste ledighed i 7 år

Den officielle ledighed er tordnet i vejret. Virkeligheden bag tallene er endnu værre

29. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Aldrig før har vi set så stor en pludselig stigning i ledigheden som under coronakrisen. Kurven over antallet af ledige er tordnet - nærmest lodret - i vejret. På blot to måneder er ledigheden steget fra lige omkring 100.000 til 150.000, når der tages højde for sæsonudsving. Og den månedlige stigning slår desværre med længder alt, hvad vi så under finanskrisen.

Dagens ledighedstal fortæller dog kun den halve sandhed om, hvor hårdt ramt arbejdsmarkedet er:

220.000 personer er sendt hjem med lønkompensation, fordi der ikke har været arbejdsopgaver nok til dem på deres arbejdsplads. Udenlandske ansatte har valgt at forlade landet. Personer er blevet fyret, men pga. opsigelsesvarsel er de endnu ikke ledige. Og derudover, så er der personer, som har mistet jobbet, men som måske har valgt at forlade arbejdsmarkedet for fx at gå på pension, eller også har de ikke haft ret til arbejdsløshedsunderstøttelse, da de eksempelvis er studerende og modtager SU.

Sandheden er altså, at arbejdsmarkedet er langt hårdere ramt, end hvad stigningen i arbejdsløsheden på 50.000 personer på to måneder fortæller, og vi vil formentlig se en yderligere stigning i ledigheden over de kommende måneder i takt med, at opsigelsesvarslerne udløber for fastansatte, der har tre måneders opsigelse eller mere.

Og det kunne have været endnu værre, hvis ikke hjælpepakkerne var kommet så hurtigt på plads. Nu venter den svære opgave med at finde ud af, hvordan hjælpen på sigt skal udfases.

Heldigvis har regeringen lagt op til, at lønkompensationen i første omgang ikke skal stoppe så brat, som der er lagt op til lige nu, hvor ordningen udløber 8. juli. Det haster dog snart med at få en forlængelse på plads, så virksomhederne og deres ledelse ved, hvad de har at forholde sig til og planlægge ud fra.

Hjælpepakker har altså været en god støtte i at sikre, at dansk økonomi ikke er blevet sendt helt til tælling. Men hjælpepakkerne hjælper ikke til at få økonomien på benene igen.

Derimod er der brug for, at man sætter mere gang i økonomien, så de der har mistet jobbet igen kan komme i job.

Det, har Ledernes Hovedorganisation foreslået, kan ske gennem fx øget grønne investeringer, en forbedret BoligJobordning og en frivillig udbetaling af de indefrosne feriepenge, som kan sende omkring 55 mia. kr. ud til bl.a. øget forbrug.

 

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk