Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hjemmeservice er et godt supplement

22. februar 2016

Flygtningekrisen er ikke overstået, når de igangværende trepartsforhandlinger om integration på arbejdsmarkedet slutter. Der er behov for at skabe flere nye job uden for det regulerede arbejdsmarked, mener Ledernes formand Svend Askær.

Mens arbejdsmarkedets parter drøfter, hvordan man kan få langt flere flygtninge i job på virksomhederne, opfordrer Ledernes formand Svend Askær til, at man også uden for trepartens rammer tænker over, hvordan man skaber beskæftigelse til flygtninge:

- Jeg mener, at det vil være et gavnligt erhvervspolitisk tiltag at etablere en hjemmeserviceordning. Uanset hvordan vi vender og drejer det, bliver det svært at skabe job til alle på det regulerede arbejdsmarked. En hjemmeserviceordning, hvor private kan få tilskud til at købe rengøring, havearbejde og lignende vil være et rigtig godt supplement til de øvrige tiltag, siger Svend Askær.

Det anslås, at Danmark vil modtage 25.000 asylansøgere i løbet af 2016. En del vil være ufaglærte, der får særdeles svært ved at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked – på trods af de tiltag, der måtte blive resultatet af trepartsforhandlingerne.

Det er en ekstraordinær situation at skulle sluse så mange nye borgere ind i det danske samfund. Derfor synes jeg, man skal tænke fordomsfrit over, hvordan vi skaber nye job på arbejdsmarkedet.

Svend Askær, formand for Lederne

- For mig er der ingen tvivl om, at det er bedst for den enkelte flygtnings integration at være selvforsørgende og udfylde en plads i samfundet. Servicejob i private hjem kan være medvirkende til, at flere kommer i beskæftigelse, siger Svend Askær, der henviser til at Sverige har skabt 17.000 nye job med deres RUT-ordning, hvor private kan få skattefradrag til rengøring, vask og børnepasning.

LÆS OGSÅ: Engelsk er nok for at starte i job i Danmark

I en undersøgelse, som Lederne og analyseinstituttet YouGov har foretaget blandt 1.870 medlemmer svarer 49 procent, at de enten vil overveje eller er klar til at benytte sig af hjemmeservice, hvis der bliver etableret en ordning, hvor flygtninge er beskæftiget i private servicejob.

- Det er en ekstraordinær situation at skulle sluse så mange nye borgere ind i det danske samfund. Derfor synes jeg, man skal tænke fordomsfrit over, hvordan vi skaber nye job på arbejdsmarkedet. Derudover har det også den fordel, at det kan medvirke til at øge produktiviteten ved at aflaste travle karrierefamilier, siger Svend Askær.