Mit Lederne

Nyheder

Har du styr på din pension?

16. november 2017

Pension er måske ikke lige det, der optager dig mest i det daglige. Måske fordi du som mange andre tror, at det er noget, du automatisk har krav på? Det er i hvert fald en relativt udbredt misforståelse, oplever Ledernes jurister. Faktum er, at du selv skal sørge for, at der er styr på din pension.

Står der noget om pension i din kontrakt? Hvis ikke, er det værd at undersøge, hvordan det egentlig forholder sig med opsparingen til dit otium. Pensionen er nemlig ikke noget, der automatisk går ind på kontoen.

- Mange tror, at man automatisk har ret til pension. Det har man ikke. Du skal selv være opmærksom på, at din ret til pension er nævnt i ansættelseskontrakten. Derudover er det en god idé at tjekke, om pensionen er indeholdt i din grundløn eller om arbejdsgiver bidrager med en andel derudover. Tjek også, om din pension beregnes på baggrund af din grundløn eller om den også beregnes på baggrund af andre lønandele som værdi af fri bil, provision og bonus, siger juridisk konsulent hos Lederne Camilla Friis Lambrecht.

Ikke nok at tjekke din lønseddel
Hun anbefaler også, at man løbende tjekker, at indbetalingerne til pension rent faktisk sker som aftalt.

- Selvom pensionsindbetalingerne fremgår af din lønseddel, er det ikke ensbetydende med, at pengene så også er indbetalt til pensionsordningen, fortæller Camilla Friis Lambrecht. Hun oplever ind imellem i forbindelse med konkurssager, at en virksomhed – af likviditetsmæssige årsager – helt systematisk ikke har betalt pensionsbidragene, selvom disse er trukket på lønsedlen. Og det kan være problematisk, lyder det:

- Hvis dette er sket over en længere periode, kan kravet i konkursretlig henseende gå hen og blive forældet. Hvis man for eksempel ikke har stillet krav om at få pengene indbetalt til pensionen umiddelbart efter en given forfaldsdato, vil Lønmodtagernes Garantifond kunne afvise at dække kravet i tilfælde af konkurs, og så er man dårligere stillet, fortæller Camilla Friis Lambrecht.

Læs mere om, hvordan du er stillet, hvis din virksomhed går konkurs.

Få hjælp hos Lederne
Hun opfordrer til, at man lader Lederne gennemgå sin nye eller ændrede kontrakt. Især hos privatansatte er der store forskelle i ansættelsesvilkår.

Hun anbefaler også, at man hurtigst muligt kontakter Lederne, hvis man oplever uregelmæssigheder i pensionsindbetalingerne.

- Så kan vi uddybe, hvad medlemmet skal gøre i den konkrete sag og rådgive om, hvordan og hvornår, man skal reagere for at undgå, at kravet fortabes i konkursretlig henseende, slutter Camilla Friis Lambrecht.

Nysgerrig for at finde ud af, hvad andre ledere i samme situation som dig får i pension? Tjek vores årlige lønstatistik.