Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Gode ledere dyrker skrøbeligheden

11. juli 2016

Robusthed er et af tidens varmeste temaer inden for ledelse og anses som modgiften mod stress, arbejdspres og forandringer. Det er forkert, mener ledelsesprofessor Ole Fogh Kirkeby. Han opfordrer i stedet lederne til at pleje skrøbelighed som kimen til modstandsdygtige og stærke medarbejdere og organisationer. 

Nutidens hype omkring og forståelse af robusthed er helt misforstået, mener ledelsesprofessor og filosof Ole Fogh Kirkeby. Robusthed oversættes i folkemunde som "hårdhudethed" og "modstandsdygtighed", men det leder også tankerne hen på "forstokkethed", "upåvirkelighed"og "stædighed", ja sågar "stupiditet" eller "dumhed", mener Ole Fogh Kirkeby. Det fordrer en negativ, destruktiv og meningsløs form for robusthed – hos såvel ledere som medarbejdere.
 

Hvis idealet er at blive ledet af – og at lede – robuste, så er vi altså kommet derhen, hvor blinde anfører blinde.

Ledelsesprofessor og filosof Ole Fogh Kirkeby

-Hvis idealet er at blive ledet af – og at lede – robuste, så er vi altså kommet derhen, hvor blinde anfører blinde. Den robuste er måske råstærk, men mellem mennesker fungerer det ofte som en elefant i en glasbutik. Den robuste vader hen over alt uden forbehold. Han lægger ikke mærke til ret meget og især ikke til det væsentlige og til det, der arbejder under overfladen. Hvorfor skulle disse egenskaber kendetegnet af det tykpandede og massive skabe den modtagelighed, der gør det muligt at acceptere virkelighedens udfordringer, siger Ole Fogh Kirkeby i en ny artikel i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

LÆS OGSÅ: Der er forskel på robusthed og robusthed

Dyrk skrøbeligheden

Ud fra den måde, som vi taler om robusthed på i dag, er den mest hårdføre leder eller medarbejder ikke den robuste, men den hypersensitive, der er i stand til at bruge sin skrøbelighed som en ekstra force, påpeger Ole Fogh Kirkeby.

Den menneskelige vægt og tyngde – som vi søger hos ledere – er det modsatte af robusthed, for den åbner en vej.

Ledelsesprofessor og filosof Ole Fogh Kirkeby

Han definerer skrøbelighed som blandt andet at være opmærksom, medfølende og lydhør – ikke svag. Derfor bør man som leder se på, hvordan man kan bruge både sin egen og medarbejderes skrøbelighed til at fremme produktion, innovation og service gennem omsorg, indlevelse og indsigt, mener han.

LÆS OGSÅ: Ledere skal ikke forbruge men skabe robuste medarbejdere

- Den optimale leder formår at skabe en praksis for sansning, brug af forestillinger og mobiliseringen af følelser, der skaber en frugtbar og modtagelighedsdygtig syntese, der bruger vores evne til nærvær, til at være et hestehoved foran os selv. Den menneskelige vægt og tyngde – som vi søger hos ledere – er det modsatte af robusthed, for den åbner en vej, siger Ole Fogh Kirkeby.

Hvis lederen ikke støtter denne refleksions- og indfølingsproces, er faren, at man fremelsker en fatal forståelse af robusthed som "ligegyldighed" og "beregnet, doseret indsats", "normeret indsats" og "arbejd efter reglerne", advarer han.

Læs på Ledelse i Dag