Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

God leder sikrer, at bolden kommer i mål

18. maj 2015

Det kan være fristende som leder at slippe kontrollen og lade medarbejderne fungere som énmandshære. Men ikke alle medarbejdere fungerer uden kontrol og klare spilleregler, fastslår direktør hos Lederne Vibeke Skytte.

I en ny klumme beskriver Vibeke Skytte, hvordan mejerikoncernen Arlas økonomifunktion har afskaffet budgetter og kontrol til fordel for stor personlig frihed til de ansatte. Baggrunden er, ifølge Arlas finansdirektør, at medarbejderne ofte véd bedst, hvad der er brug for, mens lederens rolle er at definere spillebanen og hvor økonomifunktionen er på vej hen.

En god leder definerer spillebanen og skal ved hjælp af styringsværktøjer og strategier sikre, at bolden kommer i mål.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Vibeke Skytte finder tankerne spændende, men mener ikke, at de umiddelbart kan kopieres i alle virksomheder og i alle økonomiske virkeligheder.

- Især når kurverne for omsætning og overskud går nedad, har vi som ledere generelt en tendens til at topstyre og kontrollere meget, måske også for meget. Når det er krise, oplever mange ledere, at de skal være mere forsigtige i alt fra investeringer til uddeling af frihedsbreve, og mange bliver dermed mere regelbaserede i ledelsesstilen, pointerer Vibeke Skytte.

Læs også: Ledelse kræver beslutningskraft

Ifølge Aarhus Universitet og Ledernes nye, fælles undersøgelse ”God ledelse og god performance” steg andelen af ledere, der i perioden fra 2006 til 2014 – det vil blandt andet sige hen over finanskriseårene – benyttede sig af ledelsesformerne ”regler” og ”direktiver”, med godt fem procent.

- En god leder definerer spillebanen og skal ved hjælp af styringsværktøjer og strategier sikre, at bolden kommer i mål. Og så langt, som det overhovedet er muligt og forsvarligt, bør medarbejderne få mulighed for selv at definere hver sit konkrete bud på den bedste og smarteste vej til målet. Men når det er sagt, er den skinbarlige virkelighed også, at man ikke kan tage én ledelsesform og sige, at den fungerer overalt. Derudover er det nogle gange nødvendigt som leder at skære igennem og skrue op for kontrollen og styringen. Dels kan ikke alle medarbejdere fungere og agere under total frihed og uden klare spilleregler. Dels kan den økonomiske virkelighed gøre, at dét, der var den rigtige måde at drive forretning på i går, ikke er det i dag, skriver Vibeke Skytte i klummen.

Læs også

Vibeke Skytte