Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Glad smiley til arbejdet i storrumskontor

20. juni 2016

Fællesskabet bliver styrket, og det er en god ramme for at dele viden og samarbejde. Blandt andet af de årsager uddeler flertallet af lederne på de danske virksomheder ifølge en ny undersøgelse fra Lederne en glad smiley til dét at arbejde i et storrumskontor.

I undersøgelsen, der er baseret på svar fra 894 ledere og foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, vurderer 41 procent af de ledere, som selv er placeret i et storrumskontor, at der er flere fordele end ulemper ved at arbejde i storrumskontor eller åbent kontorlandskab. 32 procent mener, at vægtskålene med fordele og ulemper er omtrent lige tunge, mens hver fjerde leder, 25 procent, vender tommelfingeren nedad og konstaterer, at der er flere ulemper end fordele ved at sidde i et storrumskontor.

Fire ud af fem ledere, 81 procent, giver i undersøgelsen udtryk for, at arbejdet i storrumskontor i høj eller nogen grad understøtter en virksomhedskultur, hvor fleksibilitet, videndeling og samarbejde er i fokus, mens 87 procent af lederne mener, at det styrker fællesskabet. Lederne peger samtidig på, at medarbejderne generelt har en hensigtsmæssig adfærd, hvor man respekterer behovet for både at dele viden og kunne koncentrere sig.

Storrumskontorer og åbne kontorlandskaber er den moderne måde at indrette virksomheder på, og alt tyder på, at det er en udvikling, som fortsætter.

Chefkonsulent i Ledernes arbejdsmiljøteam Signe Tønnesen Bergmann

- Storrumskontorer og åbne kontorlandskaber er den moderne måde at indrette virksomheder på, og alt tyder på, at det er en udvikling, som fortsætter – dels på grund af den fleksibilitet, som de fysiske rammer giver i forhold til at placere teams og medarbejdere efter arbejdsopgaver, dels på grund af muligheden for at dele viden hen over bordene og dels af økonomiske årsager. Netop fordi det er både nutidens og fremtidens måde at indrette arbejdspladser på, er det særdeles glædeligt, at ledernes vurdering er så positiv, som undersøgelsen afspejler, siger chefkonsulent i Ledernes arbejdsmiljøteam Signe Tønnesen Bergmann.

Ikke noget "quick fix"

Hun understreger samtidig – som undersøgelsen også viser – at der ikke er noget "quick fix" i forhold til med et trylleslag at få arbejdet i et storrumskontor til at fungere optimalt for alle.

Denne måde at arbejde og indrette arbejdspladsen på kræver stor ledelsesmæssig opmærksomhed og fordrer en løbende dialog med medarbejderne.

Chefkonsulent i Ledernes arbejdsmiljøteam Signe Tønnesen Bergmann

- Man kan ikke som virksomhed placere alle medarbejdere i ét stort lokale og så tage for givet, at hver og én er effektiv og trives i de nye rammer. Denne måde at arbejde og indrette arbejdspladsen på kræver stor ledelsesmæssig opmærksomhed og fordrer en løbende dialog med medarbejderne. Der kan for eksempel opstå udfordringer med forskellige ønsker til temperaturer og støjniveau, og der kan være behov for stillerum eller andre mødesteder, hvor både ledere og medarbejdere har mulighed for fordybelse eller fortrolige samtaler, understreger Signe Tønnesen Bergmann.

Undersøgelsen i sin helhed offentliggøres senere på sommeren.

Hjælp til dig

Kvinde og mand i samtale, LederSparring, coaching