Genopretning bliver maratonløb. Ruten er stadig ukendt

Med udfasning af hjælpepakkerne bevæger vi os fra akut hjælp til langsigtet økonomisk genopretning. Regeringen mangler stadig at fremlægge plan for, hvordan vi skal lukke hullet efter krisen

26. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke
Coronakrisen er en sand mavepuster til dansk økonomi. Ifølge dagens redegørelse fra finansminister Nicolai Wammen står Danmarks BNP til at skrumpe med 5,3 pct. i år. Det overgår selv det værste år under finanskrisen. Nedgangen svarer til at barbere de seneste tre års fremgang i dansk økonomi væk.

Men krisen er ikke blot dyb, det vil også tage år at indhente det tabte. På trods af en fremgang til næste år på 4 pct., vil vi ikke være nået op på samme produktion som før krisen. Der derfor brug for en massiv politisk indsats for at sparke gang i dansk økonomi.

Heldigvis viser dagens redegørelse, at vi har råd til at sætte ekstra gang i økonomien. Selvom de offentlige finanser står til et det største faktiske underskud siden starten af 1980’erne, så er gælden stadig lav, hvilket i høj grad skyldes de reformer, som er blevet gennemført de seneste 20 år.

Fra sprint til maraton
Wammen betoner da også, at den første del af krisen med hjælpepakker har været en sprint, mens vi nu bevæger os ud på en maraton, hvor hjælpepakkerne skal udfases, og dansk økonomi skal genoprettes. Ruten er dog stadig ukendt, og regeringen har endnu ikke spillet ud med en plan for, hvordan dansk økonomi skal komme tilbage på sporet.

Det er ved at være på høje tid i min optik. Genåbningen er i fuld gang, men for at den skal blive en succes, er der brug for, at man politisk stimulerer forbruget, så danskerne tør at hive pengene op af lommerne. Det nytter ikke meget at genåbne butikker, hvis kunderne ikke svinger dankortet.

Derfor har Ledernes Hovedorganisation foreslået, at det skal være muligt at for danskerne at få udbetalt de indefrosne feriepenge samtidig med, at en række allerede vedtagne skatte- og afgiftslettelser fremrykkes til i år.

Kæmpe fald i investeringer kan skade grøn omstilling
Samtidig spår finansministeriet et stort fald i erhvervsinvesteringerne på godt 12 pct. og yderligere 0,5 pct. næste år. Det risikerer at skade både produktiviteten herhjemme og den grønne omstilling.

Mange virksomheder har mistet både ordrer og omsætning. Det presser virksomhederne, og den store usikkerhed får dem typisk til at udskyde eller droppe investeringer. Det kan dog få store konsekvenser for dansk økonomi og den grønne omstilling.

Den private sektor spiller en central rolle i den grønne omstilling, og det risikerer at ramme den grønne omstilling hårdt, hvis erhvervslivet sætter de grønne investeringer i stå.

Det store fald i investeringerne kalder på politisk handling for at sætte gang i investeringerne igen. Hvis ikke, politikerne sørger for at handle, kan det sætte sig dybe spor i Danmarks økonomi, og det vil gå ud over den grønne omstilling.

 

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk