Genåbningen bliver endnu engang det altdominerende tema i denne uge

Genåbningen er i fokus i en kort arbejdsuge frem mod, at ekspertudvalget på søndag kommer med sine anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne kan udfases.

18. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

Der er lagt op til en utroligt stille dag på nøgletalsfronten, hvor fokus senere på ugen retter sig mod forbrugertilliden på onsdag og tal for lønmodtagerbeskæftigelsen fredag.

Ellers er det en uge, som atter vil stå i genåbningens tegn, efter statsministeren i sidste uge indbød partilederne til forhandlinger om en yderligere genåbning efter positive tal for bl.a. smittetryk og antal indlagte.

Endelig får vi på søndag nyt fra regeringens økonomiske ekspertudvalg, som kommer med anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne kan udfases.

Der venter en svær opgave for politikerne, for man kan selvfølgelig ikke køre videre med hjælpepakker til erhvervslivet for evigt. Men omvendt er det vigtigt at slå fast, at mange - normalt sunde – virksomheder stadig er hårdt ramt af coronakrisen og derfor er afhængige af hjælpepakkerne.

Fx viste en undersøgelse lavet af Ledernes Hovedorganisation for nyligt, at næsten hver tredje leder forventer, at deres virksomhed bliver nødt til at fyre nogle af de medarbejdere, der ellers har været på lønkompensation, når ordningen ophører 8. juli.

Det haster med en politisk afklaring, hvis ikke fyringsvarslerne snart skal findes frem.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Personligt har jeg svært ved at forestille mig, at man politisk tør og ønsker at kappe støtten fra den ene dag til den anden med risiko for, at ledigheden eskalerer yderligere. Men i mangel på en politisk melding er det ikke desto mindre det scenarie, som virksomhederne indtil videre bliver nødt til at planlægge ud fra. Med andre ord haster det med en politisk afklaring, hvis ikke fyringsvarslerne snart skal findes frem.

Ledigheden er allerede steget med knap 50.000 personer siden coronakrisens start, men det tal dækker kun personer, som modtager en midlertidig arbejdsløshedsydelse såsom dagpenge og kontanthjælp. Dermed medregner man ikke de personer, som mister jobbet, men som enten vælger at forlade arbejdsmarkedet for fx at gå på pension, eller som ikke er berettiget til en arbejdsløshedsydelse, da de fx modtager SU.

Læs også: Største nedgang siden finanskrisen - og det bliver værre

Det mørketal vil vi blive en smule klogere på fredag, når vi får tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i marts, da vi her vil se, hvor meget beskæftigelsen samlet set er faldet. Desværre er tallene efterhånden lidt gamle, så vi får kun effekten af de omkring 14 dages nedlukning i marts, som vi får med.

Et tal, der er langt mere up to date, er onsdagens tal for forbrugertilliden. I april så vi det laveste niveau siden finanskrisen, men forhåbentligt vil vi se en smule bedring i maj-tallene, efter samfundet trods alt er begyndt at åbne mere. I sidste ende afhænger den økonomiske effekt af genåbningen af, om forbrugerne igen besøger butikker og restauranter. Derfor bliver onsdagens tal for forbrugertilliden vigtige for at forstå, hvad genåbningen betyder for økonomien. 

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk