Genåbning sætter forhåbentlig gang i hjulene

Efter sene forhandlinger i nat blev Folketingets partier enige om en yderligere genåbning af Danmark fra næste uge. Genåbningen omfatter blandt andre frisører, domstole, køreskoler og tatovører.

17. april 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Beslutningen er taget med udgangspunkt i Statens Serums Instituts model, som viser, at der er gode muligheder for at åbne endnu mere, hvis danskerne vel at mærke bliver ved med at holde afstand.

Selv små ændringer i vores adfærd har nemlig ifølge SSI’s model stor effekt på fx antallet af indlæggelser. I den henseende er det interessant, at faglig direktør i Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak, advarer mod, at der kan opstå overoptimisme ved fx at åbne caféer og restauranter. Det kan nemlig få danskerne til at glemme at holde distance. Tempoet for genåbningen – og dermed den økonomiske udvikling - afhænger altså i høj grad af psykologiske forhold og danskernes evne til at holde afstand.

Ledigheden stiger langsomt – mens erhvervstilliden falder til jorden
Et sted, hvor det bliver sværere at holde afstand, er i ledighedskøen, hvor der til og med torsdag er kommet 1.221 flere arbejdsløse personer i denne uge. Det er dog en kun en lille del af den samlede stigning på 46.111 personer siden 9. marts, og vi fortsætter således med at se en lidt lavere stigningstakst i ledigheden. Kurven ser med andre ord ud til at flade lidt ud. Selvom vi formentlig stadig kan se en ny stigning omkring månedsskiftet.

Værre ser det ud, når man ser på erhvervstilliden for april – altså hvordan erhvervslivet ser på fremtiden. Her har Danmarks Statistik offentliggjort foreløbige tal, som viser et kraftigt dyk fra 96,0 i marts til 50,5 i april 2020. Det er et større fald end under finanskrisen – og afhængigt af de endelige tal vil det være det laveste niveau i over 30 år.

Det er i særlig grad serviceerhverv, som trækker ned, hvilket måske ikke er så overraskende i og med, at mange virksomheder er blevet tvangslukket i en periode. Mens både industri samt bygge og anlæg stadig ligger over niveauet for finanskrisen på trods af et stort fald i april. Faldet viser, at de to brancher har deres at kæmpe med.

Skal man tro de foreløbige tal, så er der lagt op til en massiv nedgang i dansk økonomi.

10 års amerikansk jobfremgang er forsvundet på fire uger
I USA viste de ugentlige ledighedstal, at 5,2 mio. amerikanere i sidste uge ansøgte om arbejdsløshedsunderstøttelse. I løbet af blot fire uger har 22 mio. amerikanere samlet set ansøgt om arbejdsløshedsunderstøttelse. Det er voldsomme tal, og det er uden sammenligning den største stigning nogensinde.

Det betyder samtidig også, at der de seneste fire uger mere eller mindre er blevet tabt flere job i USA, end der er blevet skabt siden finanskrisen i 08/09.

Der er ingen tvivl om, at den økonomiske krise raser i USA, og for Danmark er det også dårligt nyt. USA er vores største eksportmarked, og omkring 80.000 danske job er direkte afhængige af eksporten til USA. En nedgang i USA vil derfor ramme dansk økonomi – og den globale økonomi - meget hårdt.

Forhåbentlig vil den kraftige nedtur være midlertidig i USA. Det afhænger dog meget af sygdomssmitten, samt af, at der ikke skabes systemiske kriser undervejs såsom problemer i det finansielle system.

Kinesisk økonomi skrumper for første gang i statistikkens historie
Det var ikke kun nyheden om en yderligere genåbning, der kom ud i nat. Fra Kina kom BNP-tal for 1. kvartal, som ikke overraskende viste en nedgang i økonomien på 6,8 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Målt i forhold til 4. kvartal sidste år svarer det til et fald på hele 9,8 pct. Det er første gang i statistikkens knap 30-årige historie, at BNP-væksten viser sig at være negativ.

De kinesiske BNP-tal er dog generelt anset som værende upålidelige, men ikke desto mindre kan tallene stadig være interessante, da Kina som bekendt var det første land til at blive ramt af COVID-19, og derfor også er foran, når det gælder de økonomiske konsekvenser af sygdommen. Her kan vi stadig se, at særligt mindre virksomheder døjer med at komme op i fulde omdrejninger på trods af, at man fjernede restriktioner og vendte tilbage til arbejdet i starten af marts.

Det taler imod forventningen om, at vi vil se et V-formet forløb i den økonomiske udvikling med hurtig tilbagevenden i den økonomiske aktivitet. Det peger mere i retning af en langsom tilbagevenden.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk