Mit Lederne

Nyheder

Fremtidens leder har grøn dannelse

29. januar 2018

Økoliteracy, systemisk bæredygtighed og regenerativ ledelse bliver begreber, som ledere skal forholde sig til i 2018. Det mener to førende fagfolk inden for bæredygtighed, skriver Ledernes digitale tidsskrift Ledelse i Dag.

I dag mener 97 procent af CEO´er, at bæredygtighed på sigt bliver afgørende for deres succes, viser en analyse fra Accenture. De fleste virksomheder har efterhånden også klare retningslinjer for den sociale, miljømæssige eller etiske opførsel, og mange får rent faktisk omsat nogle af retningslinjerne til virkelighed.

Men vi er stadig ikke i mål, mener de to førende fagfolk inden for bæredygtighed, Fritjof Capra og Sandja Brügmann ifølge en artikel i Ledelse i Dag. Deres vurdering er klar: 2018 bliver året, hvor ledere bliver nødt til at sætte markant mere handling bag CSR-principperne og føre bæredygtighed op på næste niveau. Dels for at kunne give det bidrag til klodens velbefindende, som dagens organisationer kan og bør, dels for at få del i det voksende økonomiske vækstpotentiale, som bæredygtighed rummer.

Vi er derfor nu nødt til at nå et højere bevidsthedsniveau af bæredygtighed, hvor vi ser jordens systemer og problemer som relaterede

Fysiker Fritjof Capra

Det kan ledere blandt andet gøre ved at gøre begreber som økoliteracy, regenerativ ledelse og systemisk bæredygtighed til en del af den strategiske ledelsespallette.

- Vi står i en global krise og er ved at nedbryde den klode, vi skal leve af. Et af de største problemer er, at ledere i dag forsøger at løse globale udfordringer som klimaforandringer, økonomisk ulighed, miljø- og energikriser, vold og krig som isolerede fænomener. Men det kan man ikke. For de er tæt forbundne og påvirkede af hinanden. Vi er derfor nu nødt til at nå et højere bevidsthedsniveau af bæredygtighed, hvor vi ser jordens systemer og problemer som relaterede. Det kræver, at vi bliver mere ecoliterate, hvilket, jeg tror, flere ledere er klar til nu, siger Fritjof Capra og henviser til begrebet ecoliteracy, som han selv var ophavsmand til for over 30 år siden.

LÆS OGSÅ: Brug for ny viden om offentlige lederes udfordringer

Begrebet kaldes på dansk grøn dannelse og handler om at opnå en helhedsforståelse for de økosystemer og kredsløb, som mennesker er afhængige af. Begrebet har siden vundet voksende anerkendelse i CSR-debatten og er i dag på vej ind i stadigt flere ledelseskredse og politiske kredse verden over.

 

Kræver mod at være ecoliterat

At blive mere ecoliterate handler ifølge Fritjof Capra og Sandja Brügmann især om at tilegne sig to egenskaber: At lære at tænke systemisk og at styrke sit moralske ledelseskompas.

- Først skridt i at blive ecoliterate drejer sig om at udvikle en systemisk forståelse for bæredygtighed. Det vil sige at lære at se de globale problemers forbundethed men også de systemiske løsninger, der skal til for at overvinde dem. Der findes allerede masser af veldokumenterede løsningsmetoder. De venter bare på at blive skaleret op til et højere politisk og strategisk niveau, siger Fritjof Capra.

LÆS OGSÅ: Ledere skal bruge mere tid på at forstå problemerne

Sandja Brügmann mener, virksomhederne spiller en central rolle i at nå frem til de systemiske løsninger.

- Virksomheder kan være de stærkeste drivere i hele denne bæredygtige udvikling, fordi de har så stor økonomisk magt. For det betyder, at de også har magten til at påvirke store befolkningsgrupper, nationer, hele det globale mindset, forbrug og arbejdsadfærd. Men det kræver, at ledere tør foretage den nødvendige mentale omstilling til denne mere regenerative ledelsesstil. Det kræver igen mod og et opgør med den kortsigtede profitmaksimering, som altovervejende styrer virksomheder i dag, siger Sandja Brügmann, der er rådgiver og ekspert inden for bæredygtig forretning og ledelse, forfatter og internationalt anerkendt oplægsholder. Hun er stifter og CEO af Refresh Agency og The Passion Institute.