Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Forsøg at slå halv skade

05. april 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Der kan nemt opstå store diskussioner om, hvorvidt man kan kræve, at medarbejdere bruger fritid på opkvalificering

I sidste uges dilemma på business.dk stod lederen Kasper i en knibe, da hans medarbejdere nægtede at tage i mod et tilbud om efteruddannelse, fordi det skulle foregå i fritiden. Hvis ikke de bliver opkvalificeret til at benytte virksomhedens nye maskiner, er Kasper bange for, at den øverste ledelse vil erstatte dem med andre medarbejdere, som har kvalifikationerne.

Se dilemmaet på Business.dk

Chefkonsulent hos Lederne Marianne Rasmussen anbefaler, at Kasper forsøger at finde et kompromis, som både medarbejderne og virksomheden kan leve med.

Efteruddannelse betaler sig i længden, og derfor kan der være fornuft i også at tilbyde at bruge noget fritid på at tage den

Chefkonsulent hos Lederne Marianne Rasmussen

- Jeg synes, at Kasper skal undersøge muligheden for at slå halv skade. Måske kan de blive enige om, at noget af opkvalificeringen foregår i fritiden og andet i arbejdstiden. Han kan også se på, om noget af oplæringen kan ske som en del af driften. Eller at kun nogle få medarbejdere skal på kursus, og at de så løbende lærer deres kollegaer op i at bruge de nye maskiner, siger Marianne Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Kvinder bruger mere tid end mænd på lederudvikling

I fremtiden vil der ifølge Marianne Rasmussen være et stort behov for, at alle på af brancher og uddannelsesniveau efteruddanner sig flere gange i løbet af et arbejdsliv. Kompetencer bliver hurtigt forældede, fortæller hun.

- Jeg tror, at tiden hvor vi kan forvente, at al efteruddannelse foregår i arbejdstiden, er ved at være forbi. De fleste virksomheder vil støtte op om, at ansatte får den efteruddannelse, der skal til for at varetage deres jobs. Det har de bestemt en interesse i. Men vi må også alle forholde os til, at arbejdsmarkedet bliver mere og mere omskifteligt, og det kræver, at vi også hver især selv tager et ansvar for at løbende at opsøge efteruddannelse, siger Marianne Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Flere ledere og medarbejdere kommer på efteruddannelse i år

Chefkonsulenten er ikke begejstret for nogle af de tre løsninger på dilemmaet, men fremhæver alligevel nummer et som den mest optimale.

- Efteruddannelse betaler sig i længden, og derfor kan der være fornuft i også at tilbyde at bruge noget fritid på at tage den, siger Marianne Rasmussen.

Ledelse