Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Mit Lederne

Nyheder

Forskellighed giver konflikter og nytænkning

29. juni 2015

Skal teamet sammensættes mangfoldigt eller med medarbejdere, der ligner hinanden? Det er et spørgsmål, mange ledere stiller sig selv, når de skal sammensætte et godt team. Et nyt forskningsprojekt fra Copenhagen Business School viser, at svaret på, om ensartethed eller forskellighed er bedst, afhænger af opgaven, der skal løses.

I det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag fortæller Lisbeth Clausen, ledelsesforsker ved CBS, og Jannick Friis Christensen og Mikkel Kruuse, der er forskningsassistenter, om forskningsprojektet "Team Dynamics and Diversity".

Hvis opgaven kræver nytænkning, er det en god investering at sammensætte et multikulturelt team.

Lisbeth Clausen, Jannick Friis Christensen og Mikkel Kruuse.

- Det bliver gradvist opgavens natur, som sætter teamets kompetencer i spil. Hvis opgaven er generisk og skal løses hurtigt, er det spild af ressourcer at sammensætte et multikulturelt team, der skal bruge tid på at forsone deres forskelligheder, før de kan arbejde samlet mod et mål. Men hvis opgaven kræver nytænkning, er det en god investering at sammensætte et multikulturelt team, der kan anskue opgaven fra nye perspektiver, skriver Lisbeth Clausen, Jannick Friis Christensen og Mikkel Kruuse.

Læren fra Japan
Forskerne fra CBS har været i Tokyo og observere teams i syv forskellige virksomheder. Japanerne er kendt for at få teamsamarbejde til at give resultater, og landet gør sig også bemærket ved at satse bevidst på diversitet i forhold til køn, nationalitet og fagligheder. Den japanske regering har søsat initiativer for at inkludere både den internationale talentmasse og den kvindelige arbejdsstyrke for at opnå økonomisk fremgang.

Projektet viser, at diversitet i teamsammensætningen kan give store konflikter. Men at konflikterne er med til at rykke teamet fremad, fordi medarbejderne bliver nødt til at tænke i nye baner for at håndtere konflikterne. På samme måde har et homogent team et mere gnidningsløst samarbejde, mens de til gengæld ikke leverer meget innovation.

- Det er opgavens art, der skal guide lederen i valget af teammedarbejdere. Lederen skal vurdere, hvilke kompetencer, der er nødvendige for opgaven, og hvem der besidder disse, skriver Lisbeth Clausen, Jannick Friis Christensen og Mikkel Kruuse.

Læs hele artiklen

Ledelse i Dag

Hjælp til dig

Kvinde og mand i samtale, LederSparring, coaching