Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Forskel på juridiske og moralske forpligtelser

15. februar 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Det vil ofte være en moralsk vurdering, der afgør, om man bør viderebringe oplysninger baseret på rygter.

Lederen Steen kom i sidste uges dilemma på business.dk i klemme, da hans lederkollega fra en anden afdeling talte over sig og fortalte, at tre nøglepersoner – ifølge rygter - er på vej videre for at stifte en konkurrerende virksomhed. Steen er i tvivl om, hvorvidt han er forpligtet til at varsle direktionen.

LÆS OGSÅ: Husk din loyalitet og tavshedspligt på sociale medier

- Hvis man har konkret viden om, at nogen på ens arbejdsplads foretager sig noget ulovligt i relation til arbejdspladsen, er man forpligtet til at fortælle det. Men i det her tilfælde er Steens viden baseret på rygter, og de tre personer, som er på vej videre, foretager sig ikke nødvendigvis noget ulovligt, fortæller Malene Saaby, der er teamchef og advokat hos Lederne.

I udgangspunktet er det sjældent hensigtsmæssigt at handle på baggrund af rygter, men personligt ville jeg nok føle mig moralsk forpligtet til at undersøge sagen nærmere

Teamchef og advokat hos Lederne Malene Saaby

- Man må gerne forberede opstart af konkurrerende virksomhed, mens man fortsat er ansat, men man må ikke aktivt drive konkurrerende virksomhed, hvilket i praksis giver anledning til en del tvister, siger Malene Saaby.

Dermed er der ikke umiddelbart noget til hinder for, at Steen holder tæt med sin viden. Men selv ville advokaten føle en moralsk forpligtelse til at orientere direktionen.

LÆS OGSÅ: Ledere er bange for at lede

- I udgangspunktet er det sjældent hensigtsmæssigt at handle på baggrund af rygter, men personligt ville jeg nok føle mig moralsk forpligtet til at undersøge sagen nærmere og gøre mine overordnede opmærksomme på problemstillingen, siger Malene Saaby, der hælder til at pege på løsningsmulighed nummer 1.

- Jeg synes, at Steen skal fortælle sin kollega, at han føler sig moralsk forpligtet til at bringe oplysningerne videre, men at han vil holde kollegaens navn udenfor og ikke fortælle direktionen, hvor oplysningerne kommer fra, siger Malene Saaby.