Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Fire gode råd til ledere om stress

11. april 2016

Stress er et vilkår, som nutidens ledere må forholde sig til. I en ny artikel i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag kommer to psykologer med fire håndgribelige råd til, hvordan man som leder kan arbejde med at forebygge og håndtere stress.

Nærmest uundgåeligt vil enhver leder i løbet af karrieren komme i kontakt med arbejdsrelateret stress – enten fordi en medarbejder, kollega, eller lederen selv oplever stress-symptomer. Psykologerne Marie Kingston og Malene Friis Andersen har udarbejdet fire stressråd til ledere, som bygger på både forskning og praktisk erfaring. Marie Kingston er organisationspsykolog og rådgiver virksomheder og organisationer om at forebygge og reducere stress, mens Malene Friis Andersen er autoriseret psykolog og forsker i stress, ledelse og sygefravær ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Ledere har central rolle i forebyggelse af stress

Første råd handler om, at lederen skal gøre sig klart, hvordan man selv og i organisationen forstår stress.

Læs på Ledelse i Dag

Nogle steder bruger man ordet stress om almindelig travlhed, andre steder er kulturen snarere, at her har man travlt, men man får ikke stress.

Psykologerne Marie Kingston og Malene Friis Andersen

- Der findes ingen egentlig definition på stress. Derfor skal ledere være særdeles bevidste om, hvordan begrebet forstås og bruges på arbejdspladsen. Nogle steder bruger man ordet stress om almindelig travlhed, andre steder er kulturen snarere, at her har man travlt, men man får ikke stress. Ledere skal hverken dramatisere eller benægte, skriver Marie Kingston og Malene Friis Andersen.

Andet råd lyder, at ledere skal have mod til at insistere på at tale med medarbejdere om rammer for arbejdet, prioriteringer og fravalg. Også med medarbejdere, der i høj grad er vant til selvbestemmelse.

LÆS KLUMMEN: Hellere forebygge end helbrede

Tredje råd er at gøre brug af "stresstrappen" – en model, som Marie Kingston og Malene Friis Andersen sammen har udviklet, og som illustrerer de mange nuancer og faser, der findes mellem trivsel og produktivitet og alvorlig stress og reduceret arbejdsevne. Alt efter hvilket trin på trappen, den stressramte er på, giver modellen gode råd til ledere.

Der kan være forhold i situationen, din organisation eller i samfundet generelt, som vanskeliggør opgaven.

Psykologerne Marie Kingston og Malene Friis Andersen

Marie Kingston og Malene Friis Andersens fjerde råd til ledere om stress, lyder at ledere skal huske, at de ikke er ene-ansvarlige for at stoppe stress:

- Der kan være forhold i situationen, din organisation eller i samfundet generelt, som vanskeliggør opgaven. Vær opmærksom på, at chancen for succes øges markant, når både medarbejder, team, ledelse og organisation spiller med.

Marie Kingston og Malene Friis Andersen har for nylig udgivet bogen "Stop stress – Håndbog for ledere".