Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Find ud af hvad der giver medarbejderen energi

28. december 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Ledere skal være nysgerrige på medarbejdernes ønsker for deres arbejdsliv.

Lederen Lars var i sidste uges dilemma på Business.dk i knibe, da han havde givet medarbejderen Thomas lov til at prøve kræfter med en ny slags opgave - at lave interviews med virksomhedens kundepanel. Det viste sig desværre, at Thomas ikke er så god til opgaven, men Thomas synes, at det er spændende og vil gerne have flere af den type opgaver.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen siger, at det overordnet set er en ledelsesopgave at finde ud af, hvad der motiverer medarbejderne, og hvor deres styrker er.  

- God ledelse er på den ene side at udvikle medarbejderne og styrke dem i deres udvikling, og på den anden side bruge ressourcerne rigtigt, så de bidrager til afdelingens mål, siger Helle Bruun Madsen.

Lederen skal finde ud af, hvad der giver Thomas energi og motivation, og så skal de finde nogle opgaver, hvor Thomas behov for udvikling bliver stimuleret, men hvor han også fortsat bidrager til afdelingens overordnede mål

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Hun siger, at lederen Lars skal stille nysgerrige spørgsmål til Thomas' ønsker.

- Hvis jeg var Lars, ville jeg være nysgerrig på Thomas' styrker, men også udfordre ham på hans ønsker.  Det er ikke sikkert, at Thomas har reflekteret over, hvad det er ved den nye opgave, han finder så spændende, siger Helle Bruun Madsen. 

LÆS OGSÅ: Ledere er bange for at lede

Ifølge ledelsesrådgiveren kan der være mange bevæggrunde for Thomas' ønske. Handler det for eksempel om at få mere variation i arbejdsdagen? Eller handler det om, at Thomas nyder i højere grad at have med andre mennesker at gøre i sit arbejde?

- Det er ikke sikkert, at Thomas skal fortsætte med lige præcis at lave interviews. Men Thomas' svar kan hjælpe lederen til at støtte Thomas i sin udvikling.  Lederen skal finde ud af, hvad der giver Thomas energi og motivation, og så skal de finde nogle opgaver, hvor Thomas behov for udvikling bliver stimuleret, men hvor han også fortsat bidrager til afdelingens overordnede mål, siger Helle Bruun Madsen.  

Ledelsesrådgiveren peger dermed på løsningsmulighed nummer 3.