Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ferie betyder helt fri fra jobbet for næsten alle medarbejdere

31. juli 2017

Når medarbejderne på de danske virksomheder holder sommerferie, kan næsten alle se frem til en periode uden opkald eller sms´er fra arbejdspladsen. Ifølge en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne er det nemlig et fåtal af lederne, som har en forventning om, at medarbejderne er til at få fat i i sommerferien.

Undersøgelsen, der er baseret på svar fra 2.120 ledere, viser, at kun tre procent af de adspurgte ledere regner med, at medarbejderne er til rådighed for arbejdsrelaterede telefonopkald, e-mails eller sms´er i medarbejdernes sommerferie, mens 17 procent svarer ”til dels”. Majoriteten af ledere, 80 procent, har ingen forventning om at kunne tale eller skrive med medarbejderne i ferietiden.

Det ligger implicit i lederjobbet og lederansvaret, at man i særlige situationer skal være til at få fat i, med mindre andet er aftalt

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen

11 procent af lederne har selv en chef, der forventer at kunne få fat i sin leder, selvom lederen befinder sig under sydens sol eller i en hængesofa i det danske sommerland. 43 procent af lederne svarer ”til dels” på dét spørgsmål, mens næsten halvdelen, 46 procent, af lederne kan tage på ferie i sikker forvisning om, at chefen ikke melder sig pr. telefon, mail eller sms.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ledere bruger ferien på at overveje efteruddannelse 

- Tallene understreger, at næsten alle medarbejdere roligt kan holde ferie uden at skulle tænke på jobbet, for langt de fleste ledere forventer slet ikke, at medarbejderne står til rådighed i ferietiden. Det er til gengæld helt logisk, at lidt flere ledere selv må belave sig på, at der kan opstå situationer på jobbet hen over sommeren, hvor chefen har brug for at informere eller tale med sine ledere. Det ligger implicit i lederjobbet og lederansvaret, at man i særlige situationer skal være til at få fat i, med mindre andet er aftalt, understreger ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen.

Hver tredje opfordrer selv til kontakt i ferien

En meget stor del af lederne trives tilsyneladende ganske fint med at arbejde i større eller mindre grad i ferien. Ifølge undersøgelsen løser halvdelen af lederne, 51 procent, arbejdsopgaver, selvom de har sommerferie, og 34 procent af lederne opfordrer faktisk selv, inden de går på ferie, medarbejdere, lederkolleger og chefer til at kontakte dem i ferien, hvis der er spørgsmål eller på anden måde brug for at få fat i lederen.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Over halvdelen af lederne arbejder i sommerferien

- Det er interessant at se, at en tredjedel af lederne ligefrem selv opfordrer til, at man bare skal tage fat i dem, selvom de egentlig er af sted på den årlige sommerferie. Men uanset, om man ønsker at blive kontaktet i ferien eller helst er fri, er det altid en god idé, at man melder klart ud og sørger for at afstemme forventninger inden feriens start. Og det gælder, hvad enten man er chef, leder eller medarbejder, understreger Flemming Andersen.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i august.