Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Familieliv blokerer for flere kvinder i ledelse

12. juni 2017

Den primære årsag til, at markant færre kvinder end mænd kan skrive et lederjob på CV’et, er, at kvinder i højere grad prioriterer familien. Det vurderer over halvdelen af lederne i en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Topbillede

Når ledere skal vurdere, hvilke årsager, der har betydning for, at lederposter i langt højere grad besættes af mænd, er der særligt tre årsager, der stikker ud. Ifølge den nye undersøgelse fra Lederne vurderer 54 procent af de i alt 2.335 adspurgte ledere, at den manglende ligestilling i ledelse skyldes, at kvinder i højere grad prioriterer familien.

41 procent af lederne peger på lederjobbets arbejdstid og vilkår som forklaring. Ligeledes mener 41 procent, at årsagen skal findes i, at der er en mandsdomineret kultur i toppen af virksomhederne.

Vi skal også gøre op med forestillingen om lederen som én, der partout arbejder 80 timer om ugen og bruger resten af sin tid på netværk og ekstremsport

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris mener, at undersøgelsens resultater viser, hvor der skal sættes målrettet ind, hvis man ønsker at skabe en bedre balance i kønsfordelingen blandt ledere.

- Udfordringen er, at mange kvinder ser en lederkarriere som et fravalg af deres familieliv. Sådan behøver det ikke at være. Både politisk, ude på arbejdspladserne og i familierne skal vi være bedre til at understøtte, at et job som leder kan gå hånd i hånd med at være et dedikeret familiemenneske. Vi skal også gøre op med forestillingen om lederen som én, der partout arbejder 80 timer om ugen og bruger resten af sin tid på netværk og ekstremsport, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Hvornår kommer kønsbalancen i dansk erhvervsliv? Aldrig

Ifølge hende er det også en udfordring, at kvinder i højere grad end mænd bruger tid og overskud på praktiske opgaver i hjemmet.

- Derfor skal vi kigge på, hvordan familierne kan blive aflastet fra nogle af de mange praktiske opgaver i hjemmet, som kvinder traditionelt set tager et større ansvar for. Det vil styrke kvinders position, hvis hushjælp i højere grad blev fradragsberettiget. I Sverige har en hjemmeservice-ordning været en stor succes, som vi godt kan lære af, foreslår Bodil Nordestgaard Ismiris, der medvirker i et stort kvindetopmøde på Folkemødet 2017, hvor blandt andre ligestillingsminister Karen Ellemann deltager. Debatten er arrangeret af Lederne.


Kvinder mangler rollemodeller
Dykker man ned i tallene i undersøgelsen, kan der spores forskelle på de kvindelige og mandlige lederes syn på årsagerne til den manglende kønsbalance i ledelse. For eksempel peger 37 procent af de mandlige ledere på ”den mandsdominerede kultur i toppen af virksomhederne” som forklaring, mens det gælder for hele 47 procent af de adspurgte kvindelige ledere.

- Hvis der kun sidder mænd i en virksomheds ledelse, så vil den manglende diversitet uden tvivl smitte af på kulturen i en eller anden grad. Det er en skam, for undersøgelser har igen og igen vist, at virksomheder med større diversitet i ledelsen tjener flere penge, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Virksomheder skal droppe maskulint blik på ledelsesdyder

Hun mener også, at den mandsdominerede kultur betyder, at talentfulde kvinder mangler rollemodeller i hverdagen.

- Når vi mennesker skal kaste os ud på dybt vand – for eksempel ved at tage skridtet fra medarbejder til leder –  søger vi ofte inspiration hos andre og gerne hos nogen, vi kan spejle os i. Og her tror jeg, at de kvindelige talenter mangler rollemodeller internt i deres organisationer, der kan fungere som levende bevis på, at man godt kan være en god mor og samtidig være et ambitiøst karrieremenneske, fastslår Bodil Nordestgaard Ismiris.
Kvinder og karriere
nyt kvindetopmøde