Få det på skrift, hvis du modtager særlige goder på jobbet

Modtager du til tider særlige gaver eller goder fra din arbejdsplads – f.eks. efter et vellykket projekt eller andre større opgaver? Lederne oplever en del sager, hvor medlemmer kommer i klemme, fordi de har modtaget særlige gaver fra arbejdsgiveren, som de efterfølgende ikke kan dokumentere, at de har ret til.

01. oktober 2019

Malene Saaby, teamchef for ansættelsesret og retssager i Lederne
Malene Saaby, teamchef for ansættelsesret og retssager i Lederne

I flere brancher er det almindeligt at belønne medarbejderne med naturalier eller mindre goder. Det gælder ikke mindst i virksomheder, der selv fremstiller eller sælger et fysisk produkt. Det kan for eksempel være hos bilforhandleren, hvor salgschefen får lov at tage fire nye dæk eller et sæt værktøj med hjem, eller det kan være på restauranten, hvor en teamchef får lov at tage nogle flasker god vin med hjem.

Det kan være en rigtig fin anerkendelse, hvis din chef giver dig lov til at tage en middag med ægtefællen eller fire nye dæk, når du har taget en ekstra tørn eller løst en svær opgave flot. Men det er bedst for alle parter, hvis dette dokumenteres i en mail eller skriftligt på anden vis

Malene Saaby, teamchef for ansættelsesret og retssager i Lederne

Det kan virke meget formalistisk, at gaver og goder skal formuleres skriftligt, men det kan forhindre, at du risikerer at komme i alvorlig klemme senere hen – fx hvis der kommer en ny chef, som i gennemgangen af afdelingens udgifter falder over en middag ude i byen, du ikke kan dokumentere, at du havde ret til at få betalt af firmaet. Vi anbefaler derfor, at du altid beder om skriftlig dokumentation, hvis du modtager en særlig gave.

Hvornår bør gaver og goder dokumenteres skriftligt?
Du bør få skriftlig dokumentation, hvis kun du eller enkelte medarbejdere får en særlig gave eller belønning. Hvis der er tale om eksempelvis julegaver, eller en særlig belønning der gives til alle eller en større gruppe af medarbejdere for en særlig indsats, kan du roligt tage imod den uden at få noget på skrift.

Udover at sikre skriftlig dokumentation for gaven er det samtidig vigtigt, at både din virksomhed og du er opmærksom på at overholde skattereglerne.

Giver du særlige goder til medarbejdere?
Hvis du som leder ønsker at uddele en særlig gave eller gode til én eller få medarbejdere, bør du ligeledes huske at give dem skriftlig dokumentation på, at de har ret til at modtage gaven. På den måde hjælper du dine medarbejdere med at forhindre, at de senere hen risikerer at komme i en situation, hvor de ikke kan dokumentere, at de havde ret til gaven – fx hvis du skifter job, og dine medarbejdere får en ny leder.

Derudover er det vigtigt, at du, der er mellemleder, sikrer dig, at du reelt har mandat fra din egen nærmeste chef til at belønne en medarbejder. Ellers kan det forekomme, at du pludselig selv kan komme i problemer for at have givet gaven.

Hvis du dermed er opmærksom på at modtage og give skriftlig dokumentation for særlige goder og gaver, kan du undgå, at der opstår uoverensstemmelser – både for dig selv og dine medarbejdere.

Få hjælp af vores juridiske eksperter