Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Erhvervspsykolog: "Hele mennesket er ikke medarbejder"

12. juni 2017

Ledere skal ikke blande sig i medarbejdernes privatliv, og frem for at se medarbejdere som hele mennesker, skal ledere hellere se, at hele mennesket ikke er medarbejder. Det mener erhvervspsykologen Joachim Meier, der i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag erklærer sig dybt uenig med læge Imran Rashid.

I en AgendaSætter-video på lederne.dk talte Imran Rashid for nyligt for, at ledere i højere grad bør bevæge sig ind i medarbejdernes privatsfære og hjælpe dem med de udfordringer, de tumler med. Ifølge Imran Rashid er det nemlig god forretning. ”Kun derved kan du få en reel indsigt i, hvordan du kan få medarbejderne til at yde en optimal præstation,” siger han i videoen.

I stedet for at undertrykke og begrænse, styres mennesket i overensstemmelse med dets egne interesser, begær og behov – hvem vil ikke gerne sove godt, leve sundt og have nære relationer

Erhvervspsykolog Joachim Meier

Imran Rashids udtalelser har fået erhvervspsykolog Joachim Meier op af stolen. I en ny artikel i Ledelse i Dag argumenterer han for, at man med Imran Rashids tankegang reducerer hele mennesket til medarbejder. Ifølge erhvervspsykologen er tankegangen desuden tæt relateret til en magtform, der kaldes ”biomagt”.

- Biomagt er en magtform, der, i modsætning til hvad man kan kalde traditionel magt, ikke virker ved at straffe, sanktionere og sige nej. Derimod tilskynder og stimulerer den og siger ja: Du skal sove otte timer hver nat, du skal have regelmæssig sex, du skal have en sund agil krop, du skal have tætte relationer. Biomagten undertrykker ikke mennesker, men producerer og disciplinerer dem på måder, der er i overensstemmelse med bestemte og gældende idealer for normalitet, skriver Joachim Meier.

LÆS OGSÅ: Virksomheder taber talenter på gulvet

Han mener, at biomagten som styringsrationale er langt mere effektiv end traditionelle magtformer.

- I stedet for at undertrykke og begrænse, styres mennesket i overensstemmelse med dets egne interesser, begær og behov – hvem vil ikke gerne sove godt, leve sundt og have nære relationer, spørger erhvervspsykologen.

Alt bliver et middel for noget andet
Han forholder sig skeptisk brugen af denne magtform – især når den finder sted i en leder-medarbejder-kontekst, hvor der i forvejen er et skævt magtforhold. Samtidig ser han adfærden, hvor ledere blander sig i medarbejdernes private valg, som et udtryk for det, han betegner som den ”instrumentelle fornuft,” hvor alting – inklusiv mennesker – gøres til et middel for noget andet.

- Det er sigende, at belægget for at nedbryde medarbejdernes privatsfære ikke er, at medarbejdere er hele mennesker, som skal respekteres. Belægget findes i, at hele mennesket har en (instrumentel) værdi for organisationen, der skal optimeres, skriver Joachim Meier.

Han erkender dog også, at medarbejdere per definition er et middel til at opnå organisatoriske resultater, og at lederens funktion er at opnå de bedste resultater gennem deres medarbejdere.

LÆS OGSÅ: Ledere skal turde blande sig i medarbejderes privatliv

- Den instrumentelle logik er ikke en fjende eller forkert. Men den er en fare for så vidt, at den koloniserer alle områder af vores liv. Derfor er det af største vigtighed, at vi ikke gør hele mennesket til medarbejder, fastslår Joachim Meier.

På Folkemødet den 16. juni afholder Lederne debatten ”Pisk eller gulerod” i samarbejde med Dong Energy, hvor det diskuteres, hvor meget ledere skal involvere sig i, når trivsel og performance skal gå hånd i hånd på arbejdspladsen.

Læs også