Er dyster prognose dyster nok?

Finansministeriet har i dag præsenteret tre scenarier for, hvordan økonomien vil udvikle sig i år. Det er dyster læsning. Spørgsmålet er bare, om det er dystert nok?

09. april 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Af Niklas Praefke, cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation 

I de tre scenarier vurderer Finansministeriet, at dansk økonomi kan skrumpe med mellem 3 og 6 pct. i år, mens beskæftigelsen står til at falde med mellem 30.000 og 56.000 personer. Det er store fald, og der er ingen tvivl om, at dansk økonomi står i en meget alvorlig situation, og prognosen tegner et meget dystert billede. Jeg kan dog godt frygte, at virkeligheden kan risikere at udvikle sig værre end scenarierne.  Nationalbanken opererer da også med et scenarie, hvor den økonomiske nedtur bliver større med fald op mod 10 pct.

Mange forhold spiller ind, og Finansministeriet fremhæver også, at der er stor usikkerhed fx om effekten af adfærdsændringer og tiltag rettet mod at dæmpe smittespredning i ind- og udland, om udviklingen i udlandet, forstyrrede værdikæder og mere tilbageholdenhed blandt virksomheder og forbrugere på grund af stor usikkerhed om, hvad fremtiden bringer.

Alligevel ser det umiddelbart ud til, at Finansministeriet venter en anden bølge af smitte, i hvert fald vurderer ministeriet, at økonomien allerede vil rette sig efter 2. kvartal i år. Det kræver dog, at den forestående genåbning forløber gnidningsfrit, og at vi hurtigt får opbygget flokimmunitet. Vismændene fremførte ellers i deres prognose fra sidste uge, at vi desværre godt kan risikere at se en anden bølge af COVID-19 til efteråret. Og i andre lande som bl.a. Japan og Singapore har vi set nye smittebølger i samfundet, så man er blevet tvunget til at lukke ned igen.

De mulige negative udfald for samfundet gør også, at man i mine øjne bliver nødt til at gøre endnu mere for at holde hånden under dansk økonomi. Herunder at forlænge og forbedre de eksisterende hjælpepakker.

Og vi har råd til det. Finansministeriets prognose slår ligesom prognoserne fra Nationalbanken og Vismændene fast, at de offentlige finanser rækker til at yde yderligere hjælp.