Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

En stresspolitik skal bruges aktivt

16. december 2015

En vedtaget politik om, hvordan man forebygger stress, må ikke blive en stopklods for nye tiltag.

Mange virksomheder har politikker om stort og småt. Faren for, at politikkerne ender i et ringbind eller på en medarbejderportal, hvor den ikke er synlig, er til stede. Særligt hvis man ikke er villig til at tage politikken i brug, når den udfordres.

LÆS DILEMMAET HER: Når en ny strategi udfordrer stresspolitiken

I sidste uges ledelsesdilemma mødte vi afdelingslederen Kjeld. Han arbejder i en større produktionsvirksomhed, som efter flere langtidssygemeldinger på grund af stress for nyligt har vedtaget en stresspolitik.

Med stresspolitikken som støtte kan de sammen finde løsninger på, hvordan forandringen implementeres, så man sikrer både trivsel og produktivitet i teamet.

Nanna Simone Jensen, arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne

Nu er Kjeld blevet præsenteret for topledelsens nye strategi, der vil medføre forandringer og øget arbejdspres i Kjelds afdeling. Kjeld skal gøre op med sig selv, hvad han vil stille op med, at den kommende forandring sætter stresspolitikken under pres.

- En stresspolitik er et vigtigt redskab, der ikke må stå i vejen for strategier og forandringer. Tværtimod skal den bruges aktivt netop, når der kommer forandringer, siger arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne Nanna Simone Jensen.

LÆS OGSÅ: Dårlig ledelse er ikke altid lig med stress

Nanna Simone Jensen forklarer, at en stresspolitik skal være brugbar, når det gælder:

- Kjeld må som leder i denne situation både forholde sig til forandringen og trivslen i sit team. Jeg mener, at Kjeld har muligheden for at bringe stresspolitikken i anvendelse, nu hvor afdelingen får en mængde nye arbejdsopgaver, som potentielt kan være stressende, siger Nanna Simone Jensen, der anbefaler løsningsmulighed nummer et.

Arbejdsmiljøkonsulenten råder altså lederen til at indkalde sin afdeling til et møde, hvor han forklarer baggrunden for og målet med forandringen.

- Dernæst skal Kjeld involvere og inddrage sine medarbejdere i, hvordan de som team og hver især kan gribe forandringen an. Med stresspolitikken som støtte kan de sammen finde løsninger på, hvordan forandringen implementeres, så man sikrer både trivsel og produktivitet i teamet, siger Nanna Simone Jensen.