Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

En leders opgave er at sige tingene som de er

28. september 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Når ledere forstår, hvad der i virkeligheden er på spil for medarbejderen, er det nemmere at finde løsninger på udfordringen.

I sidste uges dilemma på Business.dk var lederen Torben i tvivl om, hvad han skulle stille op med medarbejderen Peter, efter virksomheden fik engelsk som nyt koncernsprog. Peter sagde nej til engelsk-kurser, fordi de efter hans mening er spild af tid. Torben synes dog ikke, at Peter er dygtig nok til engelsk til at kunne løse sine opgaver tilfredsstillende.

- At skifte koncernsprog kan for nogle være en stor forandring, som kan skabe utryghed og sætte mange forskellige tanker i gang, som for eksempel ”åh nej, hvad nu hvis jeg ikke kan” siger Heidi Linderod, der er ledelsesrådgiver hos Lederne.

Peter har høj anciennitet i virksomheden, og én forklaring på hans adfærd kan være, at han er bange for at tabe ansigt ved at indrømme, at han har brug for kurser i engelsk

Ledelsesrådgiver hos Lederne Heidi Linderod

Lederen må først og fremmest prøve at forstå sin medarbejders adfærd. Når Peter siger, at kurserne er”spild af tid”, er det højst sandsynligt et dække over noget andet, foreslår Heidi Linderod, som opfordrer til, at Torben taler med Peter med fokus på at finde nye løsningsmuligheder.

- Peter har høj anciennitet i virksomheden, og én forklaring på hans adfærd kan være, at han er bange for at tabe ansigt ved at indrømme, at han har brug for kurser i engelsk. En leders opgave er at sige tingene, som de er, med respekt for medarbejderen og med fokus på hans ressourcer. Det kan Torben gøre ved at give Peter konkrete eksempler på, hvorfor det er vigtigt, at han skærper sine engelskkompetencer. Samtidig skal Torben fortælle, hvor Peter har sine styrker, siger Heidi Linderod.

LÆS OGSÅ: Virksomheder godt tilfredse med lederkurser

Heidi Linderod nævner, at målet for samtalen er, at Peter indvilliger i at forbedre sit engelske, og at Torben med fordel kan give Peter medindflydelse på situationen ved at undersøge, hvilke muligheder der ellers er for at øge engelskkompetencen.

- Måske er det bedre for Peter at tage intensive enekurser uden om virksomheden, så han slipper for at gå til undervisning med kollegaerne, eller måske kan han tage på sprogskole i udlandet, siger Heidi Linderod, som derfor anbefaler løsning nummer 3.