Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

En god leder tør også danne bagtrop

29. februar 2016

Lederen skal ikke altid gå forrest og vise vejen for medarbejderne – dermed risikerer lederen nemlig at miste fokus på dem, som sakker bagud. Sådan lyder budskabet fra den administrerende direktør på Sygehus Lillebælt Dorthe Crüger i det nye nummer af magasinet Lederne, som udkommer på fredag.

- Vi hører ofte, at en leder skal turde gå forrest og sætte kursen for medarbejderne, men jeg synes, det er mindst lige så vigtigt, at man som leder samler folk op. Jeg kunne sagtens drøne forrest nedad skibakken og råbe: ”Følg efter!” til mine medarbejdere, men hvad med dem, der sakker bagud? For mig er en god leder en, der også tør danne bagtrop. Der er altid en i gruppen, der gerne vil køre forrest og vise vej. Det behøver ikke altid være lederen, siger Dorthe Crüger i interviewet med magasinet Lederne.

Det kan altid bedst betale sig at være sig selv. Lad være med at tro, at du skal være som ham eller hende, der havde jobbet før.

Dorthe Crüger, sygehusdirektør og Årets Leder 2015

Dorthe Crüger, som i november 2015 blev den 14. modtager af prisen som Årets Leder, vil gerne gøre op med de mange myter og forventninger, som hun mener, eksisterer om ledere og lederjobbet. Og da hun blev forfremmet fra lægelig direktør til sygehusdirektør, valgte hun helt bevidst ikke at følge normerne om at rykke ind i et nyt, fint kontor.

- Der findes mange myter om, hvordan man skal være som leder, og folk har mange forventninger til din væremåde. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle flytte kontor, bare fordi jeg pludselig blev sygehusdirektør, når det nemmeste var at sætte et nyt skilt op på min dør. Det er også derfor, jeg har et rundt mødebord. Jeg vil ikke være sådan en, der sidder for bordenden og dirigerer, fastslår Dorthe Crüger.

LÆS OGSÅ: Kim Kristensen: Ledelse handler om mennesker

Blandt de vigtigste egenskaber for en god leder nævner Dorthe Crüger evnen til altid at være sig selv og en oprigtig interesse for sine medarbejdere.

- Det kan altid bedst betale sig at være sig selv. Lad være med at tro, at du skal være som ham eller hende, der havde jobbet før. Men det vigtigste er, at du tør sætte dig selv i spil, især når man som jeg insisterer på at være en tillidsbaseret leder. Det er svært at sætte regler op i sådan en situation, så du skal hele tiden have dig selv i spil. Og for at det kan lykkes, er du nødt til at interessere dig oprigtigt for de mennesker, du er leder for. En god leder er simpelthen nødt til at kunne lide mennesker, fastslår Årets Leder 2015.

Se portrætvideoen

Videoportræt med Årets Leder 2015 Dorthe Crüger, administrerende direktør, Sygehus Lillebælt