Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Elevrådsarbejde giver lyst til ledelse

21. november 2016

Posten som formand for skolens elevråd eller en periode som træner for et fodbold- eller håndboldhold i den lokale idrætsklub er for mange unge danskere en appetitvækker i forhold til senere i livet at blive leder. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne blandt 1.012 kvinder og mænd i alderen 18 til 30 år.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, har to ud af tre, 66 procent, af de unge med helt sikre ambitioner om at blive leder på et tidspunkt haft et eller flere fritidsjob med indbygget ansvar– for eksempel en post som formand for eller medlem af et elevråd, en træner- eller ledertjans i en idrætsorganisation, nøglebærer i et supermarked eller bestyrelsesmedlem i en forening. Og blandt de unge med lederambitioner angiver 38 procent, at fritidsjobbet ligefrem har styrket ambitionen om at blive leder.

LÆS OGSÅ: Unge ledere arbejder også, når de har fri

Kigger man isoleret på de respondenter, som har siddet i et elevråd som formand eller medlem, svarer 35 procent, at de helt sikkert vil være leder, mens 23 procent måske vil være leder en dag. Blandt de 18- til 30-årige, som ér eller har været sportstrænere, angiver 24 procent, at de med sikkerhed har ambitioner om at blive ledere, mens 17 procent svarer måske til en fremtid med lederansvar.

Har man et job i det lokale supermarked, hvor man ikke kun sætter varer på hylderne, men eksempelvis er nøglebærer, kan det medvirke til at give en klar fornemmelse for, om man har evner for og mod på senere i livet at få ledelsesansvar i en virksomhed

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

- Påtager man sig som ung et ansvar i en organisation, eller har man et job i det lokale supermarked, hvor man ikke kun sætter varer på hylderne, men eksempelvis er nøglebærer, kan det medvirke til at give en klar fornemmelse for, om man har evner for og mod på senere i livet at få ledelsesansvar i en virksomhed. De unge får så at sige en gratis trykprøve, og undersøgelsen viser, at der for mange kan trækkes en linje mellem at tage ansvar i en ung alder og senere at gå målrettet efter et lederjob, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt.

Engagement og lyst til indflydelse
Han påpeger, at hvis man som barn eller ung ønsker at tage ansvar i sit fritidsjob eller i ulønnet organisationsarbejde, som ligger ud over skole og uddannelse, er man typisk drevet af stor energi, et stort engagement og en lyst til at få indflydelse. Men det er ikke for alle ensbetydende med, at de som voksne skal gå efter et lederjob.

LÆS OGSÅ: Leder er bange for at lede

- Ved at tage ansvar i et elevråd eller en organisation finder mange unge også ud af, at det ikke lige er dem, og at de ikke trives med at bestemme og tage ansvar. Det er som sådan kun positivt at blive afklaret om dén sag i en ung alder frem for måske en dag at sidde i et lederjob, man ikke føler sig tilpas i, siger Michael Uhrenholt.

Undersøgelsen om unges lederambitioner offentliggøres i sin helhed i starten af 2017.