Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Disruption er en legitimering af et kaos

30. januar 2017

Disruption på det bevillingsøkonomiske plan er knæfald for en ny uoverskuelighed og uigennemsigtighed, en legitimering af et kaos, hvis positive effekter ikke blot er udokumenterede, men halsløs eksperimenteren, der under alle omstændigheder vil koste mange dyrt. Så kontant er udmeldingen fra ledelsesfilosof Ole Fogh Kirkeby i ny artikel fra Ledernes digitale tidsskrift Ledelse i Dag.

- Et nyt ord klinger i politikernes mund, ”disruption”, og trænger sig på i statsministerens præsentation af sin nye regerings visioner, om end i en bisætning. Men det har fandtes temmelig længe.

Således indleder Ole Fogh Kirkeby sin artikel, inden han oplister Uber, AirBnB, Facebook, Twitter Google og Amazon som ”de til kvalme gentagne, prototypiske eksempler på disruption i forskellige markedskontekster”.

Filosoffen peger på, at disruption i én kontekst ikke nødvendigvis garanterer succes i anden, og at man måske bør skifte perspektiv i sin måde at betragte disruption på. For overfører man fænomenet til den offentlige sektor, så er kritikken fra Ole Fogh Kirkeby til at tage at føle på.

Med mindre et disruption-råd har til formål at foregribe, forebygge og beherske fænomenet, og ikke at sanktionere og ”ære” det, så er det at spille hasard med vores fremtid

Ledelsesfilosof Ole Fogh Kirkeby

Diktatorisk detailstyring
- Besparelsesstrategier er naturligvis velkendte som regeringstiltag, men bliver disruptive, når de intensiveres i en sådan grad, så ny former for styring opstår. Her står vi sandsynligvis nu, ved diktatorisk detailstyring via uopfyldelige fordringer, skriver Ole Fogh Kirkeby.

Han mener, at meritokratiet, hvor indsigt, kapacitet, overblik og besindighed kendetegner de administrative beslutninger, er blevet et politisk skræmmebillede, og at man ser eksempler på tilfælde af stress, fordi arbejdslivets vilkår er blevet underkastet utæmmede og destruktive disruption-logikker.

LÆS OGSÅ: Disruption stiller store krav til ledere

Han efterlyser i stedet alternative perspektiver på social forandring og spørger om ikke, at det er på tide med en ny begyndelse. 

- Denne nye begyndelse kunne indledes med at institutionsledere, skoleledere, forvaltningschefer og ansvarshavende i det offentlige socialiserede sig omkring deres faglighed på landsplan. Det ville manifestere dét, som de fleste ledere i det offentlige allerede er, og ikke mindst ønsker at være, nemlig mennesker før de er managere, skriver Ole Fogh Kirkeby, inden han slutter med en bemærkning om regeringens nye disruption-råd.

- Med mindre et disruption-råd har til formål at foregribe, forebygge og beherske fænomenet, og ikke at sanktionere og ”ære” det, så er det at spille hasard med vores fremtid, mener Ole Fogh Kirkeby.