Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

"Det er i orden at spørge medarbejdere, om de får sovet nok"

03. april 2017

Hvordan har du sovet i nat? Det spørgsmål kan man som leder godt tillade sig at stille til sine medarbejdere, mener HR-direktør i DONG Energy Hanne Blume. Hun synes ikke, at man tager ledelsesretten for langt, når chefen billedligt talt følger med helt ind i soveværelset, skriver magasinet Lederne.

- Selvfølgelig er det en balance, hvad man som leder kan tillade sig at spørge ind til. Men vi er en arbejdsplads, hvor tingene skal fungere. Så har man en medarbejder, der sover tre timer om natten og møder dødtræt op på job, påvirker det hans evne til at udføre arbejdsopgaverne. Er det tilfældet, synes jeg, det er i orden at spørge, om vedkommende får sovet nok, siger Hanne Blume til magasinet Lederne, som udkommer på fredag den 7. april.

Vi giver råd og vejledning, men det er op til den enkelte, om man vil benytte sig af det

HR-direktør i DONG Energy Hanne Blume

Medarbejderne i DONG Energy har blandt andet mulighed for at deltage i søvnseminarer, ligesom de på deres telefon kan downloade en app, der registrerer, hvordan de sover. Hanne Blume har endnu ikke oplevet, at en medarbejder har følt sig krænket af virksomhedens interesse for god søvn og sunde vaner.

LÆS OGSÅ: Kun få virksomheder har fokus på medarbejderens nattesøvn

- Jeg går ikke rundt og løfter dyner og tjekker, hvor meget en medarbejder sover, eller hvad vedkommende vejer. Vi giver råd og vejledning, men det er op til den enkelte, om man vil benytte sig af det. Fordi det er sådan, tager medarbejderne det ikke som et udtryk for tvang, men at vi kerer os om dem, fastslår Hanne Blume.

Dømmes ikke på valg mellem Nutella og æbler

Hun oplyser, at flere medarbejdere i Dong Energy er begyndt at igangsætte sundhedsfremmende initiativer lige fra et seminar om mindfulness til cykelløb.

- Vi dømmer ikke vores medarbejdere på, om de spiser Nutella eller æbler, og jeg blander mig ikke i, om de laver en ironman eller ligger på sofaen. Vi mener bare, at vi har et ansvar for at sikre, at det er nemt at træffe sunde valg i hverdagen, siger HR-direktøren.

LÆS OGSÅ: "Sundhed skal være et tilbud - ikke tvangsyoga"

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen understreger i magasinet Lederne, at han ser det som en positiv udvikling, at mange virksomheder har øget fokus på sundhed i en bred forstand, så længe medarbejderne selv kan vælge tilbuddene til og fra.

Grundlæggende mener Lars Andersen, at man som leder ”skal være påpasselig med at gøre sig til dommer over det gode liv”, men omvendt er der ifølge arbejdsmiljøchefen ingen tvivl om, at lederen skal reagere, hvis en usund livsstil har indvirkning på medarbejderens performance på jobbet.