Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Der er grænser for ledelse

03. maj 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Ledelse er altid en del af løsningen, når medarbejdere bliver sygemeldt med stress. Men der er grænser for, hvor meget lederen skal involvere sig, og medarbejderen har også et ansvar. 

I sidste uges dilemma på business.dk var chefen Christian i tvivl om, hvor meget han skulle involvere sig i sin medarbejders stress. Medarbejderen Elin har sygemeldt sig med stress, men Christian er overbevist om, at stressen ikke har ret meget med arbejdet at gøre.

LÆS OGSÅ: Ledere skal turde blande sig i medarbejderes privatliv 
Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann slår fast, at Christian uanset årsagen til medarbejderens stress har en rolle at spille. For det første mangler han en medarbejder, som han gerne vil have hurtigt tilbage. For det andet fordi han har et team og en drift, der skal fungere.

Elin har selv et ansvar, og hvis Elins stress handler om flytningen, er det nødvendigt, at Elin finder en løsning, så hun får en bedre work-life balance

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann

- Der bør maximalt gå fem dage, før Christian kontakter Elin første gang. Her bør han have fokus på hvordan hun har det, og hvad arbejdspladsen kan gøre. For eksempel kan han henvise til en helbredssikring, hvis arbejdspladsen har sådan en. Det er også vigtigt, at Christian fortæller, at der bliver taget hånd om Elins opgaver, og at de aftaler, hvornår de skal tales ved igen, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Ifølge hende skal Christian stille de muligheder, som arbejdspladsen har, til Elins rådighed, men han skal hverken være psykolog, sagsbehandler eller socialrådgiver. Der er grænser for ledelse.
Hun peger på, at Christian af hensyn til driften hurtigst muligt må tale med Elin om, hvad der skal til for at hun ikke havner i samme situation igen.

LÆS OGSÅ: Syv ud af ti ledere har haft samtale med medarbejder om stress

- Elin har selv et ansvar, og hvis Elins stress handler om flytningen, er det nødvendigt, at Elin finder en løsning, så hun får en bedre work-life balance, understreger Signe Tønnesen Bergmann. 

Hun hælder til løsning nummer et, hvor lederen viser sin støtte og tager ansvar for, at de løbende er i kontakt, men at medarbejderens del af ansvaret også er en del af dialogen.