Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

De 100-årige vil revolutionere arbejdslivet

31. oktober 2016

Snart indtræder de generationer, som bliver over 100 år gamle, på arbejdsmarkedet, og det vil medføre markante ændringer af arbejdslivet. Det forudser ledelsesikonet Lynda Gratton i et nyt interview i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag. Hun anbefaler, at ledere allerede nu begynder at forberede sig på den uundgåelige transformation.

For hvert tiår, der går, bliver menneskets levetid to til tre år højere. Hvis det lange liv skal være en velsignelse og ikke en forbandelse, kræver det nøje planlægning og tilpasning fra både individer, organisationer og samfundet generelt. Men dagens arbejdspladser er slet ikke rustet til omstillingen.

Sådan lyder fra den britiske ledelsestænker og professor ved London Business School, Lynda Gratton, som er medforfatter til en ny bog om 100-års-livet.

- Kun ganske få har beskæftiget sig med, hvad der egentlig kommer til at ske, når det bliver almindeligt at leve i over 100 år. Det forlængede liv ændrer ikke kun alderdommen men hele tilværelsen, da alle livets faser bliver længere og især kommer til at forme vores arbejdsliv anderledes, siger Lynda Gratton til Ledelse i Dag.

Folk vil ikke kunne fastholde dagens høje arbejdskadence i et 50-årigt arbejdsliv og vil også flere gange skulle forny deres kompetencer for at kunne følge med omstillingen i samfundet

Ledelsestænker og professor ved London Business School Lynda Gratton

Livet bliver multifaset
I bogen The 100-Year Life forudser forfatterne en række forandringer i vores liv og arbejdsliv. Én af disse forandringer er, at arbejdslivet uundgåeligt bliver længere, hvis vi skal kunne finansiere en længere pensionist tilværelse. De færreste har imidlertid lyst til at lave det samme i 50 år i træk, så arbejdslivet vil komme til at indeholde flere karriereskift og afbræk end i dag.

- I dag anskues livet i tre hovedfaser; uddannelse, karriere og pensionisttilværelse. Det bliver anderledes i fremtiden. Folk vil ikke kunne fastholde dagens høje arbejdskadence i et 50-årigt arbejdsliv og vil også flere gange skulle forny deres kompetencer for at kunne følge med omstillingen i samfundet. Derfor får vi et liv, der bliver multifaset fremfor trefaset, fordi vi kommer til at gennemleve langt flere livsskift end i dag, siger Lynda Gratton.

Hun mener, at organisationer hænger fast i de tre faser, og at de derfor ikke er gearede til fremtidens arbejdsliv.

- Organisationer tager for givet, at folk træder ind på arbejdspladsen på samme tidspunkt og har lyst til at arbejde sig støt op igennem hierarkiet for så at forlade arbejdsmarkedet omkring de 60. Sådan er dagens rekruttering, HR-politikker og belønnings- og incitamentsstrukturer indrettet, men det er man nødt til at lave om på, siger Lynda Gratton.

De vigtigste beslutninger for fremtidens leder
Ledelsestænkeren foreslår, at ledere tager handling på fem overordnede områder:

  • Der skal skabes en balance mellem de materielle og immaterielle ressourcer i organisationen. Medarbejdere vil have brug for hjælp til at styrke immaterielle ressourcer, hvis de skal godt igennem et langt liv.
  • Organisationer skal redefinere deres forståelse af arbejdslivet, så folk får langt større fleksibilitet.
  • I parforhold vil man fremover i højere grad skiftes til at geare op og ned i løbet af arbejdslivet. Det skal organisationer indstille sig på.
  • Organisationer skal tage et opgør med aldersdiskrimination. Ældre medarbejdere har fortsat meget at bidrage med.
  • Ledere skal i det hele taget givet større plads til, at medarbejdere kan eksperimentere med deres arbejdsliv.