Danskerne holder på pengene

Ledighedskøen er blevet en lille smule kortere, men danskerne holder på pengene. Det kan især mærkes hos tøjbutikkerne.

27. april 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Af Niklas Praefke, cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation

Med en uge, der blandt andet byder på arbejdernes internationale kampdag, er det værd at glæde sig over, at vi i sidste uge så et mindre fald i ledighedskøen herhjemme på 200 personer.

Fredagens kampdag vil dog stadig finde sted på bagtæppet af en stor økonomisk krise, hvor ledigheden er steget med 45.000, siden coronakrisen brød løs, og det tal kan muligvis være endnu højere, når vi når fredag. Der er stor risiko for, at månedsskiftet vil bringe flere ledige med sig. Det skyldes bl.a., at folk med længere opsigelsesvarsler først reelt fratræder ved månedens udgang.

Fald i tøjsalget på 27 pct. trækker detailsalget ned
Herhjemme har vi fået nye nedslående tal fra Danmarks Statistik, som viser, at detailomsætningen faldt med 2 pct. i marts. Selvom det måske ikke lyder særlig voldsomt, så er det det største fald i statistikkens 20-årige historie. Det skal dog nævnes, at statistikken generelt har store udsving, men ikke desto mindre viser dagens tal, at dele af detailsalget er meget hårdt ramt af krisen.

Det er særligt salget af beklædning mv., som trækker ned med et fald på 26,7 pct. Det er ikke så underligt, da mange tøjbutikker og storcentre har været lukket ned.

I den forbindelse er det særdeles tvivlsomt, om den tabte omsætning vil blive indhentet igen. En del af salget må formodes at være gået tabt. Personligt har jeg i hvert fald ikke slidt særlig mange slips op i den måned, jeg arbejdede hjemmefra.

Omvendt klarer salget af fødevarer og andre dagligvarer frisag og stiger med 1,4 pct. Det hænger i høj grad sammen med den øgede efterspørgsel og hamstring, som vi så i forbindelse med nedlukningen.

Det er dog tegn på, at efterspørgslen efter dagligvarer er ved at blive normaliseret, hvilket er ganske naturligt, da det trods alt er begrænset, hvor meget toiletpapir, du kan bruge derhjemme.

Vi må nok indstille os på, at detailomsætningen også vil være faldende, når vi får tal for april, da nedlukningen stadig står på, og samtidig var de seneste forbrugertillidstal meget negative, hvilket heller ikke taler for en nærtforestående forbrugsfest.

Det vil forstærke krisen, hvis forbrugerne begynder at holde på pengene, da det blot vil få virksomhedernes omsætning til at falde yderligere og resultere i nye afskedigelser. Derfor venter der også politikerne en stor opgave med at få sat gang i forbruget igen og betrygget danskerne i, at deres job ikke er i fare.

Ledernes Hovedorganisation har foreslået, at de indefrosne feriemidler udbetales, da det vil frigive omkring 55 mia. kr., som kan omsættes til bl.a. øget forbrug og dermed sætte gang i økonomien

Foreløbige tal tyder på vækstnedgang i Norge på 6,4 pct.
Fra Norge har vi også fået nye, foreløbige tal, som indikerer en vækstnedgang i norsk økonomi på 6,4 pct. i marts. Det betyder samtidig, at væksten i hele 1. kvartal blev på -1,9 pct.

Norge har ligesom mange andre lande besluttet at nedlukke store dele af samfundet for at inddæmme coronasmitten, men det har altså også store økonomiske konsekvenser, som vi kan se af tallene.

I Norge er det særligt restauranter, overnatning og underholdning, som er hårdt ramt, og det samme vil vi se, når vi får danske tal for den økonomiske aktivitet. Det må vi dog vente med indtil den 15. maj, hvor den såkaldte BNP-indikator bliver offentliggjort. Allerede i denne uge får vi de første tal for BNP-væksten i eurozonen og i USA.


Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk