Dansk økonomi er allerede hårdt ramt af corona-krisen

Ledernes cheføkonom, Niklas Praefke, følger de økonomiske nøgletal tæt under corona-krisen. Herunder er hans aktuelle situationsrapport på krisens konsekvenser for dansk erhvervsliv og økonomi.

30. marts 2020

En ny uge er i gang, og vi har allerede fået de første indikationer på, hvordan dansk økonomi udvikler sig her under corona-krisen. Det kan ellers være vanskeligt at afgøre, for de fleste nøgletal og det meste data, som er tilgængeligt, er indsamlet, inden krisen for alvor brød ud.

Her til morgen udsendte Danmarks Statistik således erhvervstillidstal, som viser, at erhvervstilliden faldt til det laveste i fem år. Det kan i sig selv lyde som lidt af en nedslående nyhed, men desværre er det nok kun en lille forsmag på, hvad der venter. Erhvervstilliden bygger nemlig hovedsageligt på svar indsamlet inden annonceringen af den delvise nedlukning af samfundet. De kommende tal viser derfor formodentlig et markant mere deprimerende billede.

Det kan ikke afvises, at vi vil se en ny bølge af afskedigelser. I takt med at tiden går, forværres krisen ude i virksomhederne, og en eventuel forlængelse af nedlukningen vil højest sandsynligt føre nye afskedigelser med sig.

Niklas Praefke, Cheføkonom i Lederne

Et sted, vi dog tydeligt kan se de økonomiske konsekvenser dag for dag, er på ledighedskøen. I den forbindelse var weekendens tal positiv læsning. Her så vi for første gang siden krisens udbrud, at færre meldte sig ledige end normalt. Selvom det er med til at indikere, at der er faldet lidt mere ro på det danske arbejdsmarked, så er det endnu alt for tidligt at konkludere.

For det første er weekendtallene så små, at de let påvirkes, og for det andet steg ledigheden alene i sidste uge med samlet set over 11.000 personer. Det er ganske markant – også selvom det er knap 6.000 personer færre end ugen før.

De fleste virksomheder er ramt
Den lidt lavere stigning, som vi trods alt har set, skyldes bl.a. de nye hjælpepakker, som Folketinget er blevet enige om. Hjælpepakker giver bl.a. mulighed for lønkompensation til de hårdest ramte virksomheder. Når virksomheder kan få en del af lønudgifterne dækket, så vil behovet for nye afskedigelser falde.

LÆS OGSÅ: Ledernes Hovedorganisation foreslår fire konkrete forbedringer af hjælpepakke

Men som sagt er det dog endnu alt for tidligt at sige, at arbejdsløsheden er under kontrol. Og det kan heller ikke afvises, at vi vil se en ny bølge af afskedigelser. I takt med at tiden går, forværres krisen ude i virksomhederne, og en eventuel forlængelse af nedlukningen vil højest sandsynligt føre nye afskedigelser med sig.

For at få et bedre billede af dansk økonomi i en tid, hvor de officielle tal mere eller mindre er forældet, spørger vi løbende vores medlemmer om deres syn på udviklingen ude i deres virksomheder. En ny undersøgelse blandt vores medlemmer viser således nødvendigheden af, at Folketinget gør alt, hvad det kan for at understøtte erhvervslivet og arbejdsmarkedet.

62 procent siger således, at deres virksomhed er økonomisk ramt af corona-krisen, og halvdelen melder, at medarbejdere er blevet afskediget eller hjemsendt fra deres virksomhed under krisen. Det er også opsigtsvækkende, at mere end en tredjedel af lederne siger, at statsministerens forlængelse af den delvise nedlukning af Danmark i mandags vil føre til flere afskedigelser og/eller hjemsendelser hos dem.