Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Dalende bekymring for at miste jobbet

14. marts 2016

Fire ud af ti ledere fra de danske virksomheder får nu i mindre grad nattesøvnen forstyrret af angst for at miste jobbet, end de gjorde for et år siden. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, baseret på svar fra 1.781 ledere og foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Undersøgelsen offentliggøres i dag.

Ifølge undersøgelsen er 38 procent af lederne ”meget mindre” eller ”mindre” bekymrede for at blive ledig nu, end de var for et år siden. Lidt flere, 42 procent, af de adspurgte ledere angiver, at de er omtrent lige så bekymrede nu, som de var i 2015, mens hver sjette leder, 17 procent, er ”mere” eller ”meget mere” bekymrede nu, end tilfældet var for et år siden.

Når lederne uden at skulle sammenligne med tidligere vurderer, om de generelt er bekymrede for at blive ledig, svarer 10 procent, at de er bekymrede ”i høj grad” eller ”i meget høj grad”. Undersøgelsen viser et stort sammenfald mellem de ledere, som i høj eller meget høj grad er bekymrede for at blive ledig, og dem, der angiver, at de er mere fyringsangste nu, end de var for et år siden. 68 procent af lederne, der betegner sig som generelt bekymrede for en fyreseddel, er samtidig mere bekymrede for at miste jobbet nu end for et år siden.

Når man ser på de mange effektiviseringer i erhvervslivet, som medierne ugentligt kan fortælle om, og som rammer både ledere og medarbejdere, må man konstatere, at bekymringen for at miste sit job kan være særdeles velbegrundet

Flemming Andersen, ledelsesrådgiver hos Lederne

- Det er selvfølgelig isoleret set glædeligt, når fire ud af ti føler, de sidder mere sikkert i jobbet nu, end de gjorde for et år siden. Men tallene i undersøgelsen understreger samtidig meget tydeligt, at der blandt mange ledere fortsat er en stor grad af usikkerhed i ansættelsen, og at det bebudede opsving stadig ikke er trådt igennem med en sådan kraft, at frygten for at miste sit job er forduftet hos alle. Og når man ser på de mange effektiviseringer i erhvervslivet, som medierne ugentligt kan fortælle om, og som rammer både ledere og medarbejdere, må man konstatere, at bekymringen for at miste sit job kan være særdeles velbegrundet, fastslår ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen.

LÆS OGSÅ: Ledernes ledighed faldt med 0,3% i 2015

Netværk skal plejes
Han ser undersøgelsen som en påmindelse til lederne om at være så velforberedte som muligt – og gøre noget ved dét, de selv har indflydelse på – hvis bekymringen skulle blive til virkelighed. Lederne bør eksempelvis løbende opdatere deres cv og deres LinkedIn-profil, og netværket skal plejes og vedligeholdes.

- Det nytter ikke noget først at begynde at opbygge et netværk, den dag man mister sit job, pointerer Flemming Andersen.

Som leder skal man sørge for at være synlig internt i virksomheden og udadtil i relation til kunder, samarbejdspartnere og netværk

Flemming Andersen, ledelsesrådgiver hos Lederne

Ledelsesrådgiveren betoner samtidig betydningen af synlighed. 

- Mange ledere har en tendens til at ”putte sig” og er blandt andet for tilbageholdende med at have fokus på sine resultater, og det fører til, at man begynder at tvivle på sin værdi. Som leder skal man sørge for at være synlig internt i virksomheden og udadtil i relation til kunder, samarbejdspartnere og netværk. Det handler om at synliggøre de resultater, man opnår, og den værdi, man skaber for virksomheden, siger Flemming Andersen.