Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Dårlig ledelse er ikke altid lig med stress

På filmselskabet Zentropa trives arbejdsglæde og lavt stressniveau side om side med en ledelsesstil, der ifølge gængs diskurs er horribel.

Producer og kandidat i medievidenskab Sophie Bech skriver i det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag om, hvorfor de kreative vidensarbejdere på Zentropa tilsyneladende er stress-immune over for kaos, konstant pres og fraværende ledelse.

De får efter eget udsagn for lidt i løn. De befinder sig i et konstant konkurrencepres. Der hersker en hård tone. Til gengæld er ledelsen fraværende og uinteresseret i personaleledelse. Arbejdsforholdene på Zentropa lyder som en stensikker opskrift på stress. Men det er kun sket to gange i filmselskabets 23-årige historie, at medarbejdere på Zentropa har været sygemeldt på grund af stress.

 

Kaos og anarki kan være med til at fremme kreativ tænkning. Rammerne bliver trygge i kraft af det evigt kaotiske, og medarbejderne oplever autonomi og stor tillid fra deres ledere til, at de kan løse opgaven.

Producer og kandidat i medievidenskab, Sofie Bech

 Sophie Bech, der selv har sin gang på Zentropa som udviklingsproducer, beskriver, at den fraværende ledelse og fokus på film i stedet for medarbejdere medfører en kultur, hvor fejl og løbende læring er tilladt, og hvor kaos giver medarbejderne en fornemmelse af, at alt er muligt:

- Kaos og anarki kan være med til at fremme kreativ tænkning. Rammerne bliver trygge i kraft af det evigt kaotiske, og medarbejderne oplever autonomi og stor tillid fra deres ledere til, at de kan løse opgaven, skriver Sophie Bech.

LÆS OGSÅ: Lederne skal begrave Janteloven

 

Forklaringen på, at medarbejdere på Zentropa tilsyneladende ikke rammes af stress under forhold, der ellers normalt antages at være stressfaktorer, finder Sophie Bech dels i forventningsafstemningen, der falder hurtigt på Zentropa:

- Når tonen og den utraditionelle ledelse er så udtalt, som den er, går der kun få timer, fra man træder ind i virksomheden, til man identificerer eller ikke-identificerer sig med Zentropas ånd. Den ekstreme kultur fungerer som et no-bullshit apparat, der sikrer, at hverken medarbejdere eller selskabet spilder deres tid, skriver Sophie Bech.

I Zentropa uddeler lederne sjældent ros. I stedet kommer anerkendelsen af medarbejderne i den fælles forståelse, som de ansatte oplever i grundlæggende at blive accepteret som en del af virksomheden.

Producer og kandidat i medievidenskab, Sofie Bech

En anden faktor kan ligge i begrebet primadonnaledelse. Sophie Bech fremhæver, at primadonna-adfærd værdsættes på Zentropa:

- I Zentropa uddeler lederne sjældent ros. I stedet kommer anerkendelsen af medarbejderne i den fælles forståelse, som de ansatte oplever i grundlæggende at blive accepteret som en del af virksomheden. Her er plads til dem, også når de udtrykker intense emotionelle udbrud. Primadonna-medarbejdere føler sig på den måde anerkendte som hele mange-facetterede personer, skriver Sophie Bech.

LÆS OGSÅ: Ledere skal give plads til idérige medarbejdere

Sophie Bech betegner sit speciale om kaosledelse og minus-stress på Zentropa som et indspark i debatten om, hvordan man kan lede og organisere arbejdspladser, hvor medarbejderne trives og kan lide at være.

 

 

Viden om ledelse banner