Mit Lederne

Nyheder

Dårlig chef kræver en fælles indsats

02. oktober 2017

Når ledere ikke kender til deres egne styrker og svagheder, er det svært for dem at vide, hvordan de virker på deres medarbejdere, og hvilken type ledelse deres medarbejdere har brug for. I en ny artikel fra Ledelse i Dag giver den hollandske psykolog og professor Kets de Vries sine bud på, hvorfor nogle medarbejdere siger op på grund af chefer, og hvad man som medarbejder kan gøre for at forbedre forholdet til sin chef.

- Jeg har i mange år samarbejdet med ledere og mellemledere på vej op i systemet om at forbedre deres forhold til deres chefer. Og der er mange grunde til, at næsten hver anden til sidst ender med at flygte. Alligevel kan man dele årsagerne op i en række hovedkategorier. En handler om detailledelse og mikro-management, en anden om konfliktundvigelse og manglende evne til at træffe beslutninger. Og så er der cheferne med de psykopatiske træk, som er flere, end man skulle tro, og som forpester arbejdsmiljøet nedad, men er eminente til at camouflere det opad i systemet, så ingen i toppen aner uråd, siger Kets de Vries, som er professor i lederudvikling og organisations forandringer på INSEAD.

Ifølge Kets de Vries er et af hovedproblemerne ved dårlige chefer deres manglende selvindsigt og indsigt i menneskerne omkring dem. Det betyder også, at mange ledere har dårlig en fornemmelse af, hvad der motiverer andre mennesker end dem selv.

LÆS OGSÅ: Markant fald i andel af ledere som er på udkig efter en nyt job

Medarbejderne har også et ansvar

Selvom kampen mod en dårlig chef kan virke nyttesløs, bør flugt ikke være første træk, mener Kets de Vries som i stedet anbefaler, at medarbejderen sænker skjoldet og prøver at forstå, hvorfor chefen opfører sig som han eller hun gør.

- Forskningen viser igen og igen, at det at udvise større empati i arbejdsrelationer kan ændre rigtig meget til det bedre. Også når det gælder empati fra medarbejdere. Første skridt er derfor at overveje, hvilket eksternt pres ens chef eventuelt selv er under. De fleste chefer er jo ikke født med onde intentioner. De er ofte gode mennesker med svagheder, som bliver forstærkede, når de er under pres og skal levere resultater, forklarer Kets de Vries, som i 2009 blev rangeret blandt de 50 største ledelsestænkere i verden.

Livet er jo ikke en generalprøve, men den ægte vare, og derfor skal man aldrig blive, hvis man virkelig har en dårlig chef

Psykolog og professor Kets de Vries

Hvis heller ikke smalltalk og empati kan forbedre forholdet, foreslår INSEAD-professoren, at man forsøger at vende blikket indad. Kunne man måske selv være en del af problemet? Han forklarer, hvordan medarbejderens egen adfærd kan være med til at ødelægge mulighederne for at blive ordentlig anerkendt og værdsat.

LÆS OGSÅ: Magt kan korrumpere ledere

- Hvis man er der, hvor man kan udelukke sig selv som problemet, bør man stå frem og ærligt fortælle sin chef, at man oplever relationen som vanskelig, men gerne vil arbejde på at forbedre den og derfor starte med en snak, siger Kets de Vries, som også anbefaler, at en samtale som denne foregår i et privatforum og et sted, hvor man ikke bliver afbrudt.

Hvis alt glipper, må man dog lade en opsigelse falde, mener Kets de Vries.

- Livet er jo ikke en generalprøve, men den ægte vare, og derfor skal man aldrig blive, hvis man virkelig har en dårlig chef. Også selvom man, som mange jo gør, frygter ikke at kunne finde nyt job bagefter, fastslår Kets de Vries som i artiklen også foreslår, at man søger råd hos kolleger, der har et velfungerende samarbejde med samme chef.