Corona: hjælpepakke til lønmodtagere i det private erhvervsliv

Søndag den 15. marts offentliggjorde regeringen en hjælpepakke, der er målrettet lønmodtagere i det private erhvervsliv. 

15. marts 2020

Hjælpepakke til lønmodtagere i det private erhvervsliv

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale, der skal hjælpe lønmodtagere, der er fyringstruede. Aftalen gælder for virksomheder, der må varsle opsigelse af 30% af deres medarbejdere eller mere end 50 medarbejdere. Aftalen sikrer, at privatansatte lønmodtagere i den situation kan blive kompenseret med op til 75% af deres løn op til 23.000 kr. Virksomhederne skal betale den del af lønnen, der ikke kompenseres via aftalen. Lønmodtagerne får dermed deres sædvanlige, fulde løn under hjemsendelsen.

Det er en betingelse for kompensation, at lønmodtagerne hjemsendes midlertidigt, det vil sige, at lønmodtagerne ikke opsiges og dermed kan genoptage deres arbejde efterfølgende.

Det er også et krav, at de hjemsendte lønmodtagere ikke arbejder, når de er hjemsendt. De hjemsendte lønmodtagere skal holde 5 dages ferie eller afspadsering i perioden. Har man ikke betalt ferie eller afspadsering til gode, skal man holde fri uden løn. Arbejdende lønmodtagere har således krav på almindelig løn, selvom de er sendt hjem.

For at virksomhederne kan få gavn af aftalen, skal de forpligte sig til ikke at opsige medarbejdere.

Aftalen løber fra 9. marts til 9. juni 2020.

Vi vil fortsætte opdateringen af vores spørgsmål og svar-side, hvor relevante spørgsmål til hjælpepakken vil blive besvaret i løbet af i dag og i morgen efterhånden som vi bliver klogere på aftalen.

Coronavirus: Spørgsmål og svar