Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Autentisk eller fleksibel - det er spørgsmålet

09. maj 2016

Ledere skal på den ene side være autentiske og "sig selv". På den anden side kræves det, at de er omstillingsparate og forandringsvillige.

Det er ikke så underligt, hvis ledere føler sig revet midt over af de modsatrettede forventninger, der florerer på det moderne arbejdsmarked. Erhvervspsykologen Joachim Meier skriver i det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag, at der hverken findes handlingsmanualer eller færdigstrikkede retningslinjer til ledere, der oplever skismaet.

- En autenticitetsbølge bruser ind over samfundet og arbejdsmarkedet. Tom autoritet er ikke længere nok til at opnå følgeskab, for medarbejdere vil have ægte mennesker frem for stjerner på skuldrene. Samtidig må ledere for alt i verden ikke stå stille, men skal hele tiden tilpasse sig markedets omskiftelige krav, skriver Joachim Meier, der beskæftiger sig med ledelse og organisationspsykologi.

Læs på Ledelse i Dag

Kernen i det personlige lederskab er at tage ansvar for sig selv. Man skal kende sig selv og sine præferencer.

Erhvervspsykolog Joachim Meier

Joachim Meier beskriver to faldgruber for ledere, der skal navigere i de modsatrettede krav: Lederen kan kæmpe for at bevare sig selv på trods af krav om forandring – eller hele tiden forandre sig og derved få vanskeligt ved at fastholde sammenhæng og retning i sin ledelse.

LÆS OGSÅ: Danske ledere skal med på disruptions-bølgen

Svaret på, hvordan ledere skal finde balancen i det personlige lederskab ligger ikke i at vælge mellem enten autenticitet eller forandringsvilje. Joachim Meier opfordrer i stedet ledere til at tage ansvar for sig selv:

- Kernen i det personlige lederskab er at tage ansvar for sig selv. Man skal kende sig selv og sine præferencer, skriver Joachim Meier:

Ledelse handler grundlæggende om at træne evnen til at tyde, vurdere og foretage gode skøn.

Erhvervspsykolog Joachim Meier

- Da forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt om sin afskedstale til partimedlemmerne sagde, at talen ikke handlede om hendes følelser men om at skabe mod i partiet, tog hun ansvar for sine følelser. Selv om hun var følelsesmæssigt berørt, var hun ikke blot sine følelser – men hun forholdt sig til dem, skriver Joachim Meier i Ledelse i Dag.

LÆS KLUMME: Væk med indpakningen

Evnen til at tage ansvar for sig selv, skal ledere træne gennem praksis. Der findes ingen manualer eller færdigstrikkede retningslinjer.

- Ledelse handler grundlæggende om at træne evnen til at tyde, vurdere og foretage gode skøn. Det gælder også, når man skal forholde sig til det personlige lederskabs fordring: Du skal tage ansvar for dig selv, skriver Joachim Meier.