Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Alle har ret til efteruddannelse – også ledere

22. maj 2017

FORMAND SVEND ASKÆRS BERETNING TIL LEDERNES GENERALFORSAMLING DEN 20. MAJ 2017.

Robotterne overtager stadig flere job på arbejdspladser kloden rundt, også i Danmark, og vi kommer i årene fremover til at se en række job, der bliver disruptet. Blandt andet derfor er det vitalt for lederne, at de løbende sørger for at vedligeholde og udvide deres kompetencer. Det fastslog formanden for Lederne Svend Askær på Ledernes generalforsamling lørdag.

Svend Askær

Formand for Lederne Svend Askær på organisationens generalforsamling 2017.

- Det er overordentlig vigtigt, at vi forholder os til efter- og videreuddannelse, fordi der er ikke længere garanti for – heller ikke for personer med en længerevarende uddannelse – at de har en uddannelse, der holder hele livet. Der er måske nærmere garanti for det modsatte, specielt når vi også tager den stærkt stigende pensionsalder i betragtning. Det er derfor vigtigt, og det vil også være vores holdning under trepartsdrøftelserne, at alle, ikke bare de ufaglærte og faglærte, skal have ret til efter- og videreuddannelse, sagde Svend Askær.

Man skal altid kunne bygge videre på det, man har lært, som var det legoklodser, vi arbejdede med. Det er i øvrigt også den eneste samfundsøkonomiske ansvarlige måde at tænke uddannelse og videreuddannelse på

Formand hos Lederne Svend Askær

Han pointerede, at det er afgørende, at der kommer yderligere sammenhæng i det danske uddannelsessystem, så ingen risikerer at havne i en blindgyde.

- Man skal altid kunne bygge videre på det, man har lært, som var det legoklodser, vi arbejdede med. Det er i øvrigt også den eneste samfundsøkonomiske ansvarlige måde at tænke uddannelse og videreuddannelse på, sagde formanden.

Han vurderer, at de medarbejdergrupper på det danske arbejdsmarked, som i mindste grad vil blive negativt påvirket af den teknologiske udvikling, er dem med menneskelige relationer som hovedindhold i deres arbejde.

- Det synes jeg er heldigt. Ledelse handler om mennesker, og derfor tror jeg ikke, at ledere er en truet medarbejdertype i de kommende år, slog Svend Askær fast.

LÆS OGSÅ: Efteruddannelse ikke lig med øjeblikkelig lønstigning

Konkrete eksempler på at tage ansvar
Svend Askær indledte sin beretning med at tale om den globale flygtningeudfordring, og han erklærede sig enig i vurderingen af, at migrationen fra Afrika til Europa er europæisk erhvervslivs måske største udfordring nu og i de kommende år.

I den forbindelse nævnte han Ledernes investering på 7,5 millioner kroner i den socialøkonomiske virksomhed Social Foodies som Ledernes ”beskedne bidrag” til at gøre en forskel både for personer på kanten af arbejdsmarkedet i Danmark og for mennesker i Afrika, som får et livsgrundlag og derfor ikke behøver forlade deres hjemland.

- Jeg ved godt, at vores investering er en dråbe i havet, men mange bække små bliver som bekendt til rigtig meget. Og vi kan med vores investering gøre en forskel både ude og hjemme – og jeg tror også, at vi samtidig kan tjene penge på vores investering, sagde Svend Askær.

Han betegnede investeringen i Social Foodies som et eksempel på, at Lederne med kampagnen Tag Ansvar ikke kun italesætter at tage ansvar, men også rent faktisk gør det. Et andet eksempel herpå er er mentorprojektet i region Syddanmark, hvor Lederne med økonomisk støtte fra Integrationsministeriet og i samarbejde med Ledernes lokale afdelinger og kommunerne i regionen er i fuld gang med at etablere et mentorkorps, der kan hjælpe flygtninge med at få en fod indenfor på de syddanske virksomheder.

LÆS OGSÅ: Lederne investerer millionbeløb i socialøkonomisk virksomhed

- Det er et projekt, der har stor bevågenhed fra ministeriets side, og jeg tror, at den erfaring og det kendskab til de lokale virksomheder, som vores medlemmer kommer med, kan være et afgørende bidrag til, at det vil lykkes at få en lang række flygtninge i gang med praktikforløb, uddannelse og nogen af dem i almindelige job. Selv om flygtningestrømmen er aftaget meget, er det en vigtig samfundsopgave at få integreret flygtningene i det danske samfund, og den bedste måde at blive integreret på er nu engang ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, understregede Svend Askær.

Svend Askær blev genvalgt som formand for Lederne for en ny fire-årig periode. Også den ene af de to næstformænd i Hovedbestyrelsen, Lars Møldrup, var på valg og blev genvalgt for en ny to-årig periode.

Bliv mentor for en flygtning

Bliv mentor for en flygtning