Mit Lederne

Nyheder

Aktieløn medfører en risiko

01. november 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Takker man ja til aktieoptioner som en del af lønpakken, skal man kunne bære det, hvis det ikke går godt.

I sidste uges dilemma på business.dk stod udviklingschefen Thomas med en udfordring. For fem år siden startede han i en virksomhed, der på det tidspunkt ikke kunne matche hans lønkrav. I stedet tilbød den ham aktieoptioner. Thomas har fået tilbudt et nyt attraktivt job, men optionerne er endnu ikke ”modne,” hvilket betyder, han først kan udnytte dem om et halvt år. Tiltræder han det nye job, mister han retten til optionerne og har dermed reelt været underbetalt i en årrække.

LÆS OGSÅ: Ny politisk aftale muliggør skattefri tilbagebetaling af efterlønsbidrag

Teamchef i Lederne Jakob Bork oplever et stigende antal henvendelser fra ledere, som får aktieoptioner tilbudt som en del af lønpakken:

- Særligt efter, finanskrisen har sluppet sit tag, får vi flere henvendelser om aktieløn. Det er typisk ledere i toppen af virksomhederne eller i opstartsvirksomheder, der bliver tilbudt aktieløn. Aktieløn kan vise sig at være meget attraktivt, men er samtidig forbundet med en risiko. Og hvis det ikke går godt med aktierne, er der juridisk set ikke meget at stille op, siger han.

Den bedste mulighed vil dog nok være at forhandle med den nye arbejdsgiver om tiltrædelsestidspunktet

Teamchef hos Lederne Jakob Bork

Løsning nummer et, hvor han lader tabet på optionerne indgå i kontraktforhandlingerne med den nye virksomhed, er også ret usandsynlig, påpeger Jakob Bork.

- Så skal han virkelig besidde nogle helt unikke kompetencer, som virksomheden vil gå langt for at få. Det er nok løsning nummer tre, hvor Thomas accepterer tingenes tilstand, der er mest realistisk. Men inden han giver helt op, kan han prøve at gå med løsning nummer to, siger han.

Her indleder Thomas en dialog med sin nuværende arbejdsplads om, at de enten skal lade ham købe aktierne før tid, lade ham beholde optionerne eller efterbetale hans lønefterslæb.

LÆS OGSÅ: Tjekliste til arbejdsbetalt uddannelse

- Den bedste mulighed vil dog nok være at forhandle med den nye arbejdsgiver om tiltrædelsestidspunktet. Hvis de kan fremrykke det med et halvt år, er problemet løst, da optionerne på det tidspunkt vil være modne, foreslår Jakob Bork.

Sidste uges opfølgningsartikel