Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

X Factor som skole i at præstere og fokusere

29. marts 2017

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: På fredag den 31. marts er der finale i DR1´s store fredagsunderholdningsshow X Factor, og seertallet kommer givetvis på den pæne side af en million, når det skal afgøres, hvem der vinder den 10. danske udgave af musikkonkurrencen.

For et par uger siden læste jeg i Berlingske, at der i dag bliver uddannet næsten dobbelt så mange akademikere som i 2007, og i den forbindelse drog underdirektør Charlotte Rønhof fra Dansk Industri paralleller til netop X Factor. Hun efterlyste en større grad af ærlighed, når forældre, lærere og vejledere skal hjælpe unge til at træffe det bedste valg af uddannelse.

”Når familien Danmark sidder bænket foran X Factor fredag aften, er det blevet en folkesport at undre sig højlydt over, at ingen har stoppet de mest talentløse deltagere tidligere. På samme vis burde vi have stoppet mange af de unge, der går tre år i gymnasiet uden at have boglige evner. Det er ikke særligt kærligt at lade et ungt menneske fortsætte på et skævt spor,” lød det fra DI-underdirektøren.

LÆS OGSÅ: Mor er den bedste i verden

Jeg har absolut også mere end én gang undret mig over, at folk uden det mindste musikalske talent vælger at stille op i X Factor, og måske har Charlotte Rønhof en pointe i, at vi generelt skal blive bedre til at stoppe – og måske især vejlede – unge mennesker, som er på vej ud af en forkert vej, uanset om vi taler manglende realitetssans inden for musik eller boglige evner.

Men her på falderebet til afslutningen på den 10. sæson af X Factor må jeg sige, at det, som især har slået mig gennem årene, er faktisk ikke så meget de ”talentløse” deltagere, som aldrig burde have været på scenen i en musikkonkurrence. Det er snarere den meget direkte feedback, deltagerne får lige fra deres første audition og frem til, at de dygtigste optræder i live shows.

Det er en gave at kunne stille sig op på en scene – eller en ølkasse – og det er i særlig grad en gave at bruge den feedback, man får, til at præstere endnu bedre.

Direktør Vibeke Skytte

Råt for usødet får de håbefulde sangere, også dem helt ned til 15 års alderen, at vide af de tre dommere, hvad de gjorde godt og skidt. Og mere end én gang har jeg hørt især en af dommerne kritisere deltagere i et så uindpakket og direkte dansk, at det uundgåeligt må have gjort rigtig ondt på modtageren af skideballen.

I ledelse taler man ofte om at have en god feedbackkultur og om nødvendigheden af, at ledere kommunikerer klart og præcist. Her ligger en meget vigtig indbygget pointe i, at man som leder ikke kan og skal behandle alle medarbejdere ens. Der er således stor forskel på, hvordan man eksempelvis bør påtale en fejl, alt efter hvad det er for et menneske, som har begået den.

Dette helt grundlæggende og vitale hensyn synes jeg ikke nødvendigvis, at der bliver taget i X Factor, hvor man godt som seer kan få den fornemmelse, at en uindpakket skideballe er god fredagsunderholdning, og så er det måske knap så vigtigt, om modtageren af skideballen nu også kan kapere den.

LÆS OGSÅ: Hver femte ung vil være leder

Når det er sagt, tror jeg rent faktisk samtidig, at de unge deltagere i X Factor lærer rigtig meget om at præstere og fokusere, som de kan tage med sig videre i livet – ikke kun, hvis de bliver i musikkens verden, men også, når de første gang skal til en jobsamtale eller første gang træder ind på arbejdsmarkedet. Det er en gave at kunne stille sig op på en scene – eller en ølkasse – og det er i særlig grad en gave at bruge den feedback, man får, til at præstere endnu bedre. Og når jeg ser og hører nogle af de unge mennesker, der stiller op i X Factor, bliver jeg tit dybt imponeret over, hvor meget de flytter sig fra uge til uge, guidet af deres respektive erfarne dommere.

Evnen til at flytte sig er guld værd. Men det er altså også guld værd – både for de unge og måske ikke mindst for deres forældre – at have selvindsigt nok til ikke at stille op i en musikkonkurrence, hvis man dybest set kun har drømmen, men ikke det, der minder om forudsætningerne for at kunne synge og performe!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 29. marts 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.