Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Vores fejlagtige forestilling om lederen er desværre dybt indgroet i os

27. december 2016

KLUMME AF DIREKTØR BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS PÅ FINANS.DK

Hvis jeg beder den yngre generation om at tegne en leder, er jeg bange for, at vi anno 2017 stadig vil se et billede af en hvid mand i 50 års alderen med dybe bekymringsrynker i panden, iført et stramt nålestribet jakkesæt, hvor slipset er blæst ud til siden, fordi han halser igennem sin 80 timers arbejdsuge. Vores forestillinger om "lederen" er desværre dybt indgroet i os – både når det handler om alder, etnicitet, uddannelsesbaggrund, arbejdstid og køn.

Efterhånden er det heldigvis banket godt på plads i selv de mest konservative hoveder, at diversitet skaber værdi – også på bundlinjen. Ved mere diverse ledelser og bestyrelser får vi en mere varieret masse af kompetencer, værdier og ledelsesstile. Men jeg kan godt frygte, at vi går glip af nogle af gaverne ved diversitet, fordi mange endnu ikke giver sig hen til at indtage lederrollen på deres egne præmisser.

Nye ledere skal indtage rollen som ledere på deres egne præmisser og være med til at fortolke og definere lederrollen

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Bianca Bruhn, der er regional CEO for analyseinstituttet YouGov, fortalte for noget tid siden, at hun i starten af sin karriere forsøgte at imitere sine lederkollegaer, som jeg forestiller mig i de fleste tilfælde var mænd. Det er ikke godt for nogen, hvis nyslåede ledere føler, at de er nødt til at imitere andre for at passe ind. Det er naturligvis sundt at hente inspiration fra andre, bevares, men hvis eksempelvis karrierekvinder blot imiterer deres mandlige lederkollegaer og chefer, fortsætter vi med at reproducere den eksisterende forestilling om, hvad en leder er. Og det er en skam, for fordelene ved diversitet er jo netop, at ledelserne får flere strenge at spille på. Hvordan får vi fuldt udbytte af diversiteten, så den ikke blot bliver en pæn hensigtserklæring i årsberetningen?

LÆS OGSÅ: Årets kvindelige bestyrelsesmedlem kåres

Nye ledere skal indtage rollen som ledere på deres egne præmisser og være med til at fortolke og definere lederrollen. Det handler ikke om at forkaste den stereotype, "maskuline" lederskikkelse. Det handler om at bygge oven på og udvide vores forståelse af lederrollen. "There is a sweet spot for women in business that allows us to bring the most powerful qualities of the divine feminine to our leadership while maintaining enough masculine energy to move things forward."Som den amerikanske serieiværksætter Alexis Martin Neely skriver i en blog på Huffington Post:

I dag skal man som leder kunne mange ting, og det er ikke længere nok at kunne dechifrere historiske data i et regnskab, hvis man skal kunne matche det nye erhvervsparadigme, der fordrer bæredygtighed, nytænkning og en evne til at inkorporere de digitale megatrends i den traditionelle forretning. Og så er der selvfølgelig også den "lille" detalje, at ledelse forudsætter følgeskab. De såkaldte "millennials" vælter i disse år ind på arbejdsmarkedet, og de er drevet af noget andet end generationerne før dem. De vil føle mening i arbejdet, og de kræver, at deres arbejde gør en forskel udover at tjene penge ind til virksomheden. De er hårdtarbejdende, men kræver en stor grad af fleksibilitet.

LÆS OGSÅ: Virksomheders succes afhænger af lederens bevidsthed

Kravene fra fremtidens medarbejdere og ledere er med til at gøre ledelsesopgaven mere abstrakt. Derfor har vi brug for, at landets ledelser og bestyrelser har mange tangenter at spille på, og at dets medlemmer ikke alle sammen ligner hinanden. Som Louise Orbesen, ledelsesekspert og partner i rådgivningsvirksomheden Orbesen, for nylig skrev i disse spalter: "Vi siger farvel til den blankpolerede og politisk korrekte MBA’er, som bedriver ledelse i velstrukturerede managementsystemer. Og goddag (igen) til den direkte og menneskelige leder, der vil skabe en bedre – og vildere – verden."

Jeg tror, at debatten om diversitet er med til at rykke ved forestillingen om, hvad og hvem en leder kan og skal være. Men det kræver, at den nye generation af ledere hviler i deres berettigelse til at være ledere, mestendels på grund af deres faglige kompetencer, men også i kraft af, og ikke på trods af, deres særlige egenskaber, der bidrager til diversiteten. Det vil forhåbentligt føre til, at det bliver uforudsigeligt, hvordan de kommende generationer vælger at tegne et billede af en leder.

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Ismiris, direktør hos LederneKlummen er bragt på Finans.dk den 27. december 2016, hvor Bodil Nordestgaard Ismiris er klummeskribent. Bodil Nordestgaard Ismiris skriver mest om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.

Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør for Ledernes A-kasse og medlemsrådgivning.