Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Vi skal arbejde med og ikke mod robotter

30. november 2016

KLUMME AF DIREKTØR BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS PÅ FINANS.DK.

”Robotterne kommer – og det går rigtig stærkt”, lød en overskrift i Jyllands-Posten for et par uger siden til en artikel om den robotteknologi, som alene i USA vurderes at ville eliminere seks procent af alle job inden for de næste fem år, svarende til 8,7 millioner arbejdspladser.  I den danske industri, ældreomsorg og i servicefagene ser vi den samme udvikling. Her har robotteknologier vundet indpas og erstattet manuelt arbejde inden for bl.a. rengøring og lager. Og de højtuddannede medarbejdere går heller ikke ram forbi. Kunstig intelligens og digitalisering påvirker nemlig også videntunge virksomheder og vil udfordre og forandre rådgivningsbrancher inden for jura, rådgivning og finans. Man taler om, at den kunstige intelligens baner vej for det, der – med tidens hotteste buzzword – kaldes ”disruption”, og at det fundamentalt ændrer på den måde, som vi hidtil har drevet forretning på.

LÆS OGSÅ: Innovation skal tænkes ind i den daglige drift

Det lyder umiddelbart dystert, men jeg tror fuldt og fast på, at den teknologiske udvikling – herunder robotter og kunstig intelligens – kan bane vejen for et nyt og spændende arbejdsliv. Et arbejdsliv, hvor vi sætter turbo på de kreative, afsøgende processer, og hvor den helt store ledelsesudfordring bliver at skabe de rigtige rammer, der kan øge den enkelte medarbejders kreativitet.  Denne form for intelligens har nemlig potentialet til at skabe det, man kunne kalde for en ”kreativisering ”af vores arbejdsliv. Et arbejdsliv, hvor vi arbejder med og ikke mod robotter, automatisering og digitalisering.

Digitalisering og automatisering er en gave til erhvervslivet, hvis erhvervslederne forstår at omstille forretningen til de nye realiteter

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Kunstig intelligens kan endnu ikke matche vi mennesker, når det gælder kognitive evner som f.eks. samarbejdsevner og evnen til at skabe noget nyt. Til gengæld er robotteknologien og computernes massive regnekraft en”uudtømmelig” kilde, der kan systematisere gigantiske datamængder og løse mange af vores rutineopgaver. Det vil frigøre tid til, at vi med den fintfølende menneskelige intuition kan være kreative. På den måde er digitalisering og automatisering en gave til erhvervslivet, hvis erhvervslederne forstår at omstille forretningen til de nye realiteter. Og dermed har vi også en del af svaret på, hvorfor dét at kunne bane vej for kreativitet på alle niveauer i organisationen bliver en endnu mere central ledelseskompetence i fremtiden.

Fra medarbejderens perspektiv kan den nye teknologiske virkelighed give os et arbejdsliv med større fleksibilitet, plads til flere varme hænder og mindre nedslidning – og et arbejdsliv, som i langt større udstrækning matcher de nye generationer af medarbejdere, som inden længe vil indtage arbejdsmarkedet med høje krav om frihed, mening og bæredygtighed.

LÆS OGSÅ: Disruption stiller store krav til ledere

 Men inden, jeg bliver skudt i skoene, at jeg er en naiv jubeloptimist, vil jeg gerne pointere, at den aktuelle udvikling ikke bare skaber muligheder, men også vil ødelægge og overflødiggøre. Så skal vi alle have glæde af den kreative omvæltning, kræver det, at virksomheder, ledere og relevante aktører i beskæftigelsesindsatsen i fællesskab får sikret den nødvendige omstilling af arbejdsstyrken, så vi har et velfungerende, fleksibelt arbejdsmarked med de rette kompetencer i arbejdsstyrken, som kan gribe de nye muligheder. Som Natasha Friis Saxberg, der er på listen over top 100 kvinder i Tech i Europa, skriver i sin bog Homo Digitalis; ”Midt i en verden af uendelige muligheder er spørgsmålet, om vi er gode nok til at udnytte det digitale potentiale til at blive lykkeligere og klogere?”

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Ismiris, direktør hos LederneKlummen er bragt på Finans.dk den 30. november 2016, hvor Bodil Nordestgaard Ismiris er klummeskribent. Bodil Nordestgaard Ismiris skriver mest om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.

Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør for Ledernes A-kasse og medlemsrådgivning.