Mit Lederne

Debat

Vær varsom på signalerne ved at sige "mine medarbejdere"

31. januar 2018

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: ”Jeg udøver ledelse i praksis på den måde, at jeg prøver at forstå, hvad der driver de mennesker, der er omkring mig. Hvad det er, der trigger dem, hvad det er for nogle ting, som de tænder på”.

Citatet kommer fra CEO Niels Buus fra GomSpace, der er verdens førende producent af nanosatellitter, og som i november 2017 blev den 16. modtager af Danmarks mest prestigefyldte lederpris, prisen som Årets Leder.

 

Hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg faktisk ikke tidligere hørt om Niels Buus, før han blev nomineret til ledelsesprisen sidste år. Men kåringen har gjort mig nysgerrig på Buus, hans virksomhed og hans måde at udøve ledelse på. Og ovennævnte citat giver en meget god indikation af, hvad det er for en ledelsesstil, han praktiserer, og hvorfor han er en værdig bærer af titlen som Årets Leder. Jeg fornemmer, at han er en type leder, som rigtig mange medarbejdere gerne vil følge.

Som ledere udvikler vi vores eget brand, og det skabes helt naturligt af den måde, vi handler og agerer på, og ikke mindst af den måde, vi taler på

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Jeg er selv stor tilhænger af den ledelsesstil, som jeg oplever, at Niels Buus praktiserer. Jeg har en stærk tro på, at hvis vi får øjnene op for, hvor vi hver især har vores styrker, er der et stort potentiale at arbejde med for både den enkelte medarbejder og for virksomheden, og der er en mulighed for at spille alle gode.

 

I et interview med Niels Buus, der blev lavet af Lederne i forbindelse med kåringen, siger han noget, som jeg hæfter mig meget ved, nemlig at han ikke bryder sig om udtrykket ”mine medarbejdere”. For, som han siger; ”Alle de mennesker, der sidder herinde, er frie og individuelle mennesker. Vi er her for at nå et mål – vi er her ikke for at opretholde en organisation”.

 

LÆS OGSÅ: Årets Leder 2017: Niels Buus

 

Ligesom Niels Buus er jeg heller ikke begejstret for, at man som leder bruger udtrykket ”mine medarbejdere”, og jeg har altid selv brugt udtrykket ”mit team”, hvilket for mig sender et signal om en større samhørighed og respekt for hinanden, hvad enten vi er ledere eller medarbejdere. I virkeligheden er vi jo blot mennesker i en virksomhed, som arbejder hen mod et fælles mål, men vi har alle fået tildelt forskellige roller, vi skal udfylde – nogle er ledere og andre er medarbejdere.

 

”Mine medarbejdere” giver for mig også et billede af stor distance mellem leder og medarbejdere, og det sender et signal om magt. Og ja, der vil altid være et magtforhold mellem leder og medarbejder, og det vil altid være lederen, der har det sidste ord. Men det behøver lederen ikke forstærke ved italesættelsen ”mine medarbejdere”, hvilket jeg også tror kan være med til at skade lederens ”leder-brand”.

LÆS OGSÅ: Både ledere og medarbejdere kan se frem til efteruddannelse i 2018

Som ledere udvikler vi vores eget brand, og det skabes helt naturligt af den måde, vi handler og agerer på, og ikke mindst af den måde, vi taler på. Derfor bør vi som ledere være særligt opmærksomme på, hvilke signaler vi sender til omgivelserne. Vores ”leder-brand” vil helt sikkert være afgørende for, om medarbejderne vil følge os. Det er jo ikke ukendt, at når medarbejdere skifter job, er det ikke altid kun på grund af mulighederne for nye udfordringer, men også på grund af ledelse, og det kan meget vel hænge sammen med lederens brand.

 

Men det er ikke kun i forhold til medarbejdere og interne forhold, det er vigtigt at have et godt ”leder-brand”. En topleder som f.eks. Niels Buus er den, der står frem i offentligheden, og som udtaler sig til medierne, og han bliver naturligt den, som vi tænker på, når vi ser og hører om GomSpace eller tænker på Årets Leder 2017. Han har et stærkt personligt brand, og det han har bl.a. fordi, han er meget bevidst om sin ledelsesstil.

 

Jo mere, vores brand som leder stemmer overens med det menneske, vi grundlæggende er, desto lettere er det at få vores medarbejdere at følge os som ledere.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 7. februar 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte