Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Til kamp mod et destruktivt uvæsen

18. maj 2016

KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE: De fleste ledere griber ind, hvis de erfarer, at der foregår mobning på arbejdspladsen. Men mulighederne for at tage action besværliggøres af, at mobning fortsat er tabubelagt.

”Det er dødsensfarligt at blive mobbet på arbejdspladsen!” Sådan skrev overlæge på Rigshospitalet og professor på Københavns Universitet Bente Klarlund Pedersen for et års tid siden i en artikel i dagbladet Politiken. Mobning på jobbet er nemlig, forklarede overlægen, en selvstændig risikofaktor for alvorlig sygdom:

”Ny dansk forskning viser, at hvis du bliver mobbet af dine kolleger, er risikoen for at udvikle depression ni gange større end hos den almene befolkning. Svær depression øger risikoen for livsstilssygdomme og selvmord,” skrev Bente Klarlund Pedersen, der selv har prøvet at blive mobbet på arbejdspladsen, og med det in mente slog fast, at hun er taknemmelig for stadig at sidde med livet i behold.

I Lederne har vi i flere omgange forsøgt at blive klogere på omfanget af mobning på de danske arbejdspladser og lederrollen i håndtering af mobning. Senere i denne måned offentliggør vi en ny undersøgelse om psykisk arbejdsmiljø, som viser, at fire procent af lederne på de danske virksomheder i ”adskillige tilfælde” har oplevet en eller flere medarbejdere i afdelingen mobbe en anden medarbejder eller leder over en længere periode inden for de seneste to år, mens 26 procent har oplevet mobning i ”enkelte tilfælde”.

Antallet er stadig alt, alt for stort og en understregning af, at selvom tallene på området er rimeligt stabile, er vi langt fra i mål endnu i kampen mod det destruktive uvæsen.

Direktør hos Lederne, Vibeke Skytte

Dermed kommer andelen af ledere, som i større eller mindre grad har oplevet mobning, op på tre ud af ti. Det lyder måske ikke så voldsomt. Men jævnfør Bente Klarlunds klare ord om, hvilke følger mobning kan have, er antallet stadig alt, alt for stort og en understregning af, at selvom tallene på området er rimeligt stabile, er vi langt fra i mål endnu i kampen mod det destruktive uvæsen.

Når lederne erfarer, at der foregår mobning blandt medarbejderne i afdelingen, griber syv ud af ti af dem ind, viser undersøgelsen. Men mange ledere erkender samtidig, at de i nogle tilfælde ikke får taget affære i tide. Halvdelen af de ledere, der har oplevet mobning inden for de seneste to år, vurderer selv, at de i enkelte tilfælde har reageret for sent eller slet ikke på mobning af en medarbejder.

LÆS OGSÅ: Klar forbedring af psykisk arbejdsmiljø

Jeg tror grundlæggende, at langt de fleste ledere gør alt, hvad de kan, for at medarbejderne trives på jobbet og behandler hinanden respektfuldt. Men faktum er også, at ledere ikke kan være alle steder og ofte ikke har en reel chance for at tage action på mobning, med mindre der er nogen, som åbner munden. Hvis ikke mobbeofferet selv eller andre medarbejdere tager fat i lederen, kan uhyrlighederne fortsætte og få fatale følger.

Medarbejdernes tøven med at gå til lederen, hvis de selv eller andre bliver udsat for mobning, understreger desværre, at mobning fortsat er tabubelagt. Det kan som offer for mobningen måske være nærliggende at tænke, at ”det går nok over af sig selv”, eller ”jeg er nok selv skyld i mobningen”. Og som kollega, der overhører eller deltager i mobningen, er det nemmeste at lukke øjnene og placere overgrebene i samme skuffe som godmodige, uskyldige drillerier.

Lederne har en særlig forpligtelse til at slå bremserne i, hvis de oplever mobning blandt medarbejdere eller lederkolleger

Direktør hos Ledere, Vibeke Skytte

Lederne har en særlig forpligtelse til at slå bremserne i, hvis de oplever mobning blandt medarbejdere eller lederkolleger, og de må som rollemodeller aldrig selv deltage i noget, der kan blive opfattet som mobning. Og det er samtidig værd at slå fast med syvtommersøm, at det til enhver tid er den, som føler sig ramt, der bestemmer, om det føles som mobning.

Vi kommer nok aldrig dertil, hvor vi kan satte hak ved, at mobning helt er udryddet. Men vi skal fortsætte med at bekæmpe mobning. Hvert et tilfælde af mobning er et tilfælde for meget – og det gælder i øvrigt uanset, om det foregår i skolegården, i hjemmet eller på jobbet.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 18. maj 2016, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.