Mit Lederne

Debat

Tag springet fra mellemleder til topleder

27. september 2017

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK

For nogle måneder siden talte jeg med en mellemleder, som var temmelig frustreret. På den ene side savnede lederen, en kvinde i midten af 40´erne, udfordringer i sit job i en mindre virksomhed. På den anden side havde hun haft et par muligheder for at skifte til lignende job i andre virksomheder, men hver gang havde hun takket pænt nej, fordi hun inderst inde har ambitioner om at blive topleder. Endelig, og det var måske det, der frustrerede hende allermest, var hun grundlæggende nervøs for, om hun kunne få sit familieliv til at hænge sammen, hvis hun blev topleder enten i den nuværende eller i en anden virksomhed. Derfor gik hun rent karrieremæssigt som katten om den varme grød, alt imens arbejdsglæden var temmelig svær at grave frem.

Vi har en stor udfordring med at tydeliggøre over for de mange kvindelige ledertalenter, at topledelse ikke er forbeholdt mænd

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Jeg rådede hende til at tage action og stikke en finger i jorden i forhold til aktuelle interne såvel som eksterne muligheder for at få mere ansvar via sit (i øvrigt rigtig gode) netværk. Frustrationer, kedsomhed og manglende udfordringer er rigtig usundt både for lederen selv, for hendes kolleger og for virksomheden. Derfor er det vigtigt at handle, også selvom der oftest skal lægges en stor portion ben- og netværksarbejde, før en mellemledertitel er blevet udskiftet med toplederansvar.

Med mit kendskab til hende vil hun kunne blive en fremragende topleder, og jeg føler mig overbevist om, at hun – på linje med de fleste andre topledere af begge køn, som jeg kender – nok skal få den hjemlige kabale til at gå op. Hvor der er vilje, er der en vej, eventuelt med assistance og outsourcing af nogle af de hjemlige opgaver, det fremover kan blive svært at nå, hvis hendes karrieredrømme opfyldes.

LÆS OGSÅ: Topchefambitioner hos hver fjerde leder

På mange måder er hun tidstypisk – dels fordi hun har store ambitioner, men også fordi hun som kvinde tvivler på, at drømmen er realistisk. Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne har hver fjerde leder en ambition om at blive topchef i deres nuværende eller en anden virksomhed, og det er jo særdeles positivt, at så mange er klar til at påtage sig et større ansvar. Men undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, viser også, at mens 32 procent af de mandlige ledere ønsker at blive topchef, gælder det kun for 17 procent af kvinderne. 

Jeg kan ikke påstå, at det overrasker mig. Det understreger nok engang, at vi har en stor udfordring med at tydeliggøre over for de mange kvindelige ledertalenter, at topledelse ikke er forbeholdt mænd.

Jeg tror, at en del af forklaringen skal findes i, at de kvindelige ledere har svært ved at identificere sig med det typiske billede af en topchef. Men det handler helt grundlæggende også stadig om, at unge kvinder mangler rollemodeller blandt toplederne, som de kan spejle sig i.

For nylig bragte Berlingske et interview med den britiske vice president i Facebook Nicola Mendelsohn. Her fortalte hun om et billede, hun havde taget på en mobilmesse i Barcelona og – naturligvis – postet på Facebook. Billedet viste den lange kø til toiletterne. Det særlige var, at det var mænd, der stod i kø – foran kvindetoilettet var der ingen kø. Det fik masser af likes fra kvinder, der godtede sig over, at det for en gangs skyld var mændenes lod at stå i toiletkø.

LÆS OGSÅ: Mænd har størst chance for at blive topchef

Men der var også et lag af alvor i billedet, som ifølge Nicola Mendelspohn afspejler en skæv kønsfordeling i tech-branchen, men også generelt op gennem hierarkierne i erhvervslivet.

”Der er et pipeline-problem, som går hele vejen tilbage til de tidligste skoleår. Og så handler det også om, at der mangler rollemodeller. Betydningen af rollemodeller er meget vigtig. I har haft en kvindelig statsminister, I har kvindelige politiske ledere, og I har kvindelige ledere i erhvervslivet. Det er vigtigt, så piger, der vokser op, kan se, at det er normalt, og at det er muligt at stræbe efter,” sagde Nicola Mendelsohn – og det har hun jo i dén grad ret i.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 27. september 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration