Mit Lederne

Debat

Skomager, bliv ikke ved din læst - hvis du drømmer om noget andet!

03. januar 2018

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Hvert år i sensommeren gennemfører Lederne en undersøgelse om lederes planer og tanker om jobskifte. De ledere, som i undersøgelsen angiver, at de enten er aktivt jobsøgende eller overvejer at skifte job, bliver spurgt, hvor de forestiller sig, at karrieren skal fortsætte. Der er altid rigtig mange, som – måske knap så overraskende – peger på, at det skal være i en anden virksomhed, og der er også altid en meget stor andel af lederne, der slår fast, at de ønsker at fortsætte karrieren i et andet tilsvarende job.

Men noget, der har overrasket mig, er, at der ofte også er mange ledere, som drømmer om at skifte branche. I den seneste jobskifteundersøgelse fra efteråret 2017 var det faktisk 43 procent af lederne med jobskifteplaner, der svarede, at de gerne vil fortsætte karrieren i en anden branche. Dermed kom brancheskift ind som nummer tre på ”hitlisten”.

I bund og grund handler det om at vise den potentielt nye arbejdsgiver, hvad man kan og vil – og så gøre det klart, at man er villig til at bruge al den nødvendige tid på at få det fornødne branchekendskab

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Når det overrasker mig, hænger det sammen med, at jeg samtidig med mellemrum hører fra ledere, at de tøver kraftigt med at skifte branche. Mange er simpelthen i tvivl om, hvor vidt det overhovedet er realistisk at skifte branche – ligesom i det gamle ordsprog ”skomager, bliv ved din læst”.

Når jeg får spørgsmålet, er mit svar som udgangspunkt altid, at et brancheskift aldrig er umuligt, og at man grundlæggende skal følge sit hjerte og sine arbejdsmæssige ambitioner – også selvom det indebærer udfordringer. Så på linje med, at jeg til enhver tid vil svare ”Gør det!”, hvis en leder lurer på, om vedkommende skal sige ja til et attraktivt jobtilbud i den anden ende af landet eller uden for Danmarks grænser, vil jeg også i reglen anbefale, at man skal forfølge drømmen om et job i en anden branche end den, man p.t. er i. Der kan jo være mange gode grunde til, at man på et tidspunkt i sin karriere får lyst til at prøve noget helt nyt, og den lyst eller mavefornemmelse bør man tage alvorligt.

LÆS OGSÅ: Topchefambitioner hos hver fjerde leder

Når dét er sagt, er det vigtigt samtidig at understrege, at et brancheskift ofte kræver en stor indsats af lederen – og i reglen en større indsats, end hvis man skifter job inden for sin nuværende branche. Derudover skal man være forberedt på, at man ikke nødvendigvis kan skifte branche og bevare sit nuværende ledelsesniveau. Jeg kender således flere eksempler på ledere, som har skiftet branche og er startet med et noget mindre ansvar – eller helt uden ledelsesansvar – i den nye branche, indtil de er blevet fortrolige med og har fået det fornødne kendskab til vilkårene og udfordringerne i den nye branche.

Dét at få jobbet kræver ofte andet og mere end at sende en ansøgning på en opslået stilling. Vejen til et job i en ny branche går ofte via en uopfordret ansøgning, møder og telefonsamtaler. Den potentielle nye arbejdsgiver skal kunne se ideen i at ansætte en leder med baggrund i en anden branche, og derfor skal der ofte laves et gedigent rugbrødsarbejde for at sikre, at man ikke med det samme ryger over i bunken af irrelevante kandidater.

I bund og grund handler det om at vise den potentielt nye arbejdsgiver, hvad man kan og vil – og så gøre det klart, at man er villig til at bruge al den nødvendige tid på at få det fornødne branchekendskab.

LÆS OGSÅ: Flere ledere tager grundlæggende lederuddannelse

På plussiden står, at mange styrker er universelle. Har man en bred pallette af erfaringer med sig omfattende eksempelvis personaleledelse, igangsætning og gennemførsel af nye strategier eller produktudvikling, vil de erfaringer meget ofte kunne bruges, uanset om man er på vej ind i plastindustrien, i en interesseorganisation eller i en butik. Og har man et engagement eller en glødende interesse for den nye branche, vil det selvsagt også altid tælle som et stort plus.

Så godt nytår herfra, kære læser – et nyt år, som du måske skal bruge til at fortsætte karrieren i en anden branche!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 3. januar 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte