Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Sammen kan vi gøre en forskel

25. november 2015

Mange danske virksomheder vil gerne ansætte flygtninge, men det kræver en stor indsats at få styr på myndigheder, love og intern logistik

Velviljen er til stede i erhvervslivet, når det gælder ansættelse af flygtninge på danske virksomheder. Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne, baseret på svar fra 951 ledere, har 14 procent af virksomhederne som følge af den aktuelle flygtningesituation allerede taget initiativer til eller drøftet mulighederne for at ansætte flygtninge.

LÆS UNDERSØGELSE: Integration af flygtninge på arbejdsmarkedet

Det er glædeligt, at virksomhederne er i gang, men det kan ikke lade sig gøre, hvis ikke lederne er med, og det er der heldigvis rigtig mange, der er. Undersøgelsen viser nemlig også, at 48 procent af lederne mener, det er en del af den generelle ledelsesopgave at medvirke til, at flygtninge integreres på arbejdsmarkedet. 16 procent svarer "ved ikke", mens 36 procent af de adspurgte ledere ikke mener, at det er en ledelsesopgave. Undersøgelsen afslører samtidig, at langt de fleste ledere er i tvivl om, hvilke krav der skal være opfyldt i lovgivningen for at ansætte en flygtning, samt hvilke offentlige myndigheder, de skal tage fat i.

 

Det er et samfundsansvar, som vi alle må tage del i, og derfor har vi også i Lederne meldt os klar til at ansætte flygtninge, og vi har tilmeldt os virksomhedspartnerskabet "Sammen om integration".

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Hos Lederne har vi den holdning, at det er en ledelsesopgave at få flygtninge integreret på det danske arbejdsmarked og på den enkelte arbejdsplads, ligesom det er med alle andre typer af medarbejdere, som har behov for ekstra støtte, f.eks. praktikanter, fleksjob osv. Det er et samfundsansvar, som vi alle må tage del i, og derfor har vi også i Lederne meldt os klar til at ansætte flygtninge, og vi har tilmeldt os virksomhedspartnerskabet "Sammen om integration", som udspringer af Marienborg-mødet i september, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen havde sat integration på dagsordenen.

Siden, vi traf beslutningen for en måneds tid siden, har jeg brugt en del energi på at finde ud af gældende krav og ikke mindst hvilke myndigheder, vi skal have fat i, og så er der selvfølgelig hele det interne set-up, der ikke er uvæsentligt, når man skal i gang med noget nyt og uprøvet som det er at ansætte flygtninge.

I forhold til de offentlige myndigheder må jeg konstatere, at det ikke er helt nemt at finde ud af, hvem man egentlig skal have kontakt med, og det til trods for, at jeg kender en del til, hvordan jobmarkedet fungerer i Danmark. Tanken har strejfet mig, at hvis jeg var en lille virksomhed, der gerne vil være med til at gøre en stor forskel, havde jeg nok ikke ressourcer til at gennemføre det.

Det har været positivt at møde medarbejdere, som gerne vil være med til at gøre en forskel, og det er lige fra hverdagen og kulturen på vores arbejdsplads til fritiden, hvor de også ønsker at bidrage.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Efter en måned tror jeg nok, at jeg har overblik over praktikken, og min næste tanke – og et spørgsmål, som jeg får næsten hver eneste dag fra medarbejderne – er, hvornår kommer de så? Og jeg må ærligt indrømme, at da jeg startede denne proces, havde jeg nok tænkt, at det ville være i slutningen af året, men nu tror jeg, mit svar vil være i begyndelsen af det nye år – forhåbentlig.

LÆS OGSÅ: Kunsten at sammensætte et stærkt team

Én ting er, at man som ledelse vælger at sætte en dagsorden, men det vil ikke blive en succes, hvis vi ikke har medarbejderne med. Heldigvis har jeg kun mødt positive tilkendegivelser. Jeg har holdt møder med nogle af de medarbejdere, som er direkte involveret og som får en ny kollega meget tæt på, og det har været positivt at møde medarbejdere, som gerne vil være med til at gøre en forskel, og det er lige fra hverdagen og kulturen på vores arbejdsplads til fritiden, hvor de også ønsker at bidrage.

For et par dage siden kiggede en leder forbi mit kontor og fortalte, at hun netop havde afholdt et teammøde, hvor de var kommet ind på spørgsmålet om, hvad der medfører stolthed af sin arbejdsplads, og en medarbejder havde straks svaret: "Det er jeg, når vi viser samfundsansvar og vælger at gøre det, som vi gør nu."

Det er sammen, vi kan gøre en forskel. Og det er en god følelse at gå fra tanke til handling.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 25. november 2015, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.