Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Samme krav til mænd og kvinder

02. marts 2016

Klumme i Berlingske og på business.dk af direktør Vibeke Skytte

Kvinder skal ikke ind i bestyrelser og topledelser, fordi de er kvinder, men fordi de er kvalificerede. Samtidig skal mænd holde op med at rekruttere spejlbilleder af sig selv

For en måneds tid siden deltog jeg i Women´s Board Award – den årlige kåring af årets danske bestyrelseskvinde – og det var vældig spændende at opleve et par timers fokus på diversitet med taler af blandt andre administrerende direktør Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk og den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford. HKH Kronprinsesse Mary overrakte prisen til Lene Skole, der har været på en imponerende rejse fra sin shippinguddannelse hos A.P. Møller Mærsk over en række chefjob i Mærsk og Coloplast til i dag at være administrerende direktør i Lundbeckfonden og have sæde i fire tunge bestyrelser.  

Især ét synspunkt fra den 56-årige erhvervskvinde sprang i øjnene på mig, da jeg læste Berlingskes interview med prisvinderen dagen efter kåringen, nemlig hendes holdning til, hvordan man får flere kvinder til at sætte kurs mod bestyrelseslokalerne.

Selvfølgelig vil jeg gerne have flere kvinder i bestyrelserne, og der er rigtigt mange dygtige kvalificerede kvinder – også til de store selskaber.

Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden

”Selvfølgelig vil jeg gerne have flere kvinder i bestyrelserne, og der er rigtigt mange dygtige kvalificerede kvinder – også til de store selskaber. Der skal nok også komme kvinder i bestyrelserne, men det er også vigtigt, at man stiller de samme krav til mænd og kvinder. For det kan ikke nytte noget, at der sidder en gruppe mænd i den rigtige alder, der overhovedet ikke kan komme i nærheden af bestyrelsesposter, fordi der er politisk pres på, at vi skal kvinder ind. Kvalifikationskravene skal være ens uanset køn”, lød det fra Lene Skole.

Jeg kan ikke være mere enig – og det gælder i øvrigt både, når vi som Lene Skole taler om kvinders indtog (eller mangel på samme) i bestyrelser, og når fokus er på kvinder i topledelse. Forskelsbehandling kommer der ikke noget godt ud af – uanset om vi taler køn, alder eller nationalitet. Til enhver tid må kriteriet, når man sammensætter bestyrelser og ledergrupper, være at kigge på kvalifikationer, og de krav, der stilles, må ikke være kønsafhængige.

LÆS OGSÅ: STADIG FLERE LEDERE ER KVINDER

Men én ting er målsætninger – noget andet er den virkelighed, vi ser omkring os. For et par uger siden faldt jeg over en opgørelse over kvindernes andel af lederposter hos Novo Nordisk. I 2015 nåede andelen af kvindelige ledere op på 41 procent mod 40 procent året før. Men dykker man ned i tallene viser det sig, at i Novo Nordisks øverste ledelseslag udgør kvinderne kun 14 procent, og i koncerndirektionen er der p.t. ikke en eneste kvinde, hvormed Danmarks største medicinalvirksomhed i øvrigt ikke adskiller sig fra en lang række andre virksomheder.

Et af de centrale problemer i relation til ligestilling på bestyrelses- og toplederniveau er, at der gennem mange år har været en tendens til at give mændene positiv særbehandling

Vibeke Skytte, direktør i Lederne

Et af de centrale problemer i relation til ligestilling på bestyrelses- og toplederniveau er, at der gennem mange år har været en tendens til at give mændene positiv særbehandling – de dygtige kvinder er således ofte slet ikke kommet med i betragtning, når bestyrelsesformænd, direktører og headhuntere (oftest af hankøn) har skullet finde nye personer til virksomhedernes tungeste poster. Så er der sket det, at mændene har kigget efter spejlbilleder af sig selv, den såkaldte ”Rip, Rap og Rup-effekt”.  

Hvordan vi – eller rettere: mændene – undgår den form for automatikker, har Lene Skole også et bud på.  

”Det er vigtigt, at vi sikrer objektive processer omkring udvælgelsen, så den endelig beslutning og valget sker på et oplyst grundlag, fordi der er i den proces er indbygget, at der bliver kvalifikationer, performance m.m., man forholder sig til,” lød det fra Women´s Board Award-vinderen i Berlingske.

Det lyder rigtigt og enkelt. Og jeg har svært ved at tro, nogle mænd vil stille sig op og sige, at de ikke fremover ønsker at rekruttere på et oplyst grundlag!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 2. marts 2016, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Opdateret: 13.06.2019