Mit Lederne

Debat

Respekt for den gode tone - god tone med respekt

30. maj 2018

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: ”Jeg mener i øvrigt, at det er på tide, at man tager en samfundsdebat ikke kun omkring sexchikane, men i det hele taget omkring god og bedre retorik især blandt den yngre generation. Hvad er tilladt at sige højt? Kalde hinanden? Hvad er god kollegamoral?”

Sådan lyder en kommentar fra en 50-årig kvinde, der er en af de ledere, som har medvirket i en ny stor undersøgelse, Lederne i samarbejde med analyseinstituttet YouGov har foretaget blandt 1.269 ledere og særligt betroede medarbejdere om seksuel chikane og #Metoo.

Helt grundlæggende handler en god tone på arbejdspladsen om respekt for forskelligheder og om at finde et niveau for tonen, hvor ingen føler sig stødt eller krænket

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Som Berlingske omtalte tidligere på måneden, viser undersøgelsen blandt andet, at hver ottende kvindelige leder (13 procent af de adspurgte kvinder) har følt sig udsat for seksuel chikane inden for de seneste to år. Tallet er overraskende højt, og selvom #Metoo-kampagnen i efteråret 2017 har sat et helt berettiget fokus på overgreb og magtmisbrug ikke kun i filmbranchen, men også i en lang række andre brancher og sociale sammenhænge, kommer det virkelig bag på mig, at problemet er så stort blandt kvindelige ledere i Danmark. Det bekymrer mig oprigtigt – og understreger samtidig, hvor vigtigt det har været, at vi blandt andet takket være #Metoo har fået brudt det tabu, som sexchikane tidligere har været omgærdet af. Viden og åbenhed er nemlig to af nøglerne til at få løst disse problemer, tror jeg.

LÆS OGSÅ: Ledere hyres og fyres af forskellige grunde

Seksuel chikane er i undersøgelsen defineret som, når en person bliver udsat for handlinger – herunder på sociale medier – af verbal, ikke-verbal eller fysisk karakter med seksuelle undertoner, vedkommende opfatter som krænkende. Undersøgelsen dykker ikke nærmere ned i, hvad det mere konkret er for seksuel chikane, de pågældende kvinder har været udsat for, men jeg vil gerne slå fast, at ét tilfælde af seksuel chikane er ét for meget, uanset om det går ud over ledere eller ikke-ledere, kvinder eller mænd og uanset hvad det for en specifik krænkende handling, der er tale om.

Og hvad kan man så gøre for at forebygge disse krænkende handlinger ud over viden og mere åbenhed? Jeg tror helt sikkert, at den førnævnte anonyme 50-årige respondent fra undersøgelsen indrammer noget meget væsentligt, når hun retter søgelyset mod retorikken på arbejdspladserne. Hvad kan og bør man sige til hinanden og – især – hvad bør man ikke sige? Mennesker er nu engang vidt forskellige, også når det gælder, hvad man synes er morsomt, passende og/eller grænseoverskridende.

Helt grundlæggende handler en god tone på arbejdspladsen om respekt for forskelligheder og om at finde et niveau for tonen, hvor ingen føler sig stødt eller krænket. Forskellighederne handler om alt fra branche over uddannelse og alder til social og etnisk baggrund. Det, som en 20-årig synes er sjovt og helt ok at sige til eller om en kollega, er ikke nødvendigvis identisk med opfattelsen hos den 65-årige. Det, maleren på stigen eller skolelederen griner af, støder måske malerfirmaets kontorassistent eller skolelæreren.

LÆS OGSÅ: Fire af ti ledere er blevet headhuntet

Jeg kan huske en leder, som engang fortalte mig om en kvindelig medarbejder, der var dødtræt af at blive kaldt ”søde” af én af sine kolleger. Medarbejderen fandt det intimiderende og nedsættende, og efter at det havde stået på gennem lang tid, valgte hun at fortælle sin leder om det. Lederen tog en snak med storforbrugeren af ”søde”-udtrykket og benyttede samtidig lejligheden til at sætte generel fokus i sit team på, hvad der er god og respektfuld tone.

Dermed blev der løst et problem, som for den pågældende kvindelige medarbejder havde vokset sig stort, men forhåbentlig blev der samtidig åbnet for en større bevidsthed om, hvor essentiel en god og respektfuld tone er – og i bedste fald dæmmet op for nye tilfælde af seksuel chikane på den pågældende arbejdsplads.

 

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 30. maj 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration