Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Også superhelte smører madpakker

08. februar 2017

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK.

En ny undersøgelse fra Lederne om lederambitioner baseret på svar fra 1.012 18-30-årige viser, at hver femte unge dansker i alderen 18 til 30 år har ambitioner om en dag at bliver leder. Undersøgelsen viser også, at det kun er 14 procent af de unge kvinder, der ønsker et lederjob, mod 25 procent af mændene, og væsentligt flere unge mænd end kvinder har ambitioner om at blive topchef. Mens 13 procent af de adspurgte mænd svarer ”ja, helt sikkert” til, at de drømmer om at blive topchef, gælder det desværre kun fire procent af kvinderne. Og jeg skriver desværre, for der er stadig alt for få kvinder i lederjob, men vi er på vej. Når vi i Lederne kigger på vores medlemstal, kan vi se, at andelen af kvinder nu udgør 29,5 procent, og en forholdsvis ny analyse fra DI viser, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer fra 2008 til 2016 er mere end fordoblet: Fra 10 til 26 procent.

LÆS OGSÅ: Flest unge mænd har ambitioner om at blive topchef

Med lederambitionsundersøgelsens resultat in mente var det derfor også med et smil på læben, at jeg for et par uger siden læste en artikel på Business.dk om en 24-årig kvindelig studerende fra CBS, som var én blandt seks udvalgte i konkurrencen ”CEO for en dag”. Hun havde ønsket og fået lov til at følge Chr. Hansens CEO Cees de Jong gennem en hel arbejdsdag. Ud fra artiklen at dømme er jeg slet ikke i tvivl om, at hun havde en fantastisk dag og fik en oplevelse, som hun vil kunne drage nytte af i sit fremtidige liv som leder eller måske topleder, for jeg er helt sikker på, at hun er én af de unge, som vil vælge en (top)lederkarriere.

Men det var også ganske interessant at læse i artiklen, at Cees de Jong efterfølgende har fået henvendelser fra flere af sine medarbejdere, om de også må følge ham for en dag. Til det siger han: ”Jeg tror, at min stilling for nogle ansatte er omgærdet af en del mystik, og jeg tror, at vi kan bruge erfaringerne til at finde ud af, om eller hvordan vi skal tilbyde det samme til ansatte”.

En leder er ikke en udødelig superhelt, der kan klare alt med magiske evner, men ”bare” et menneske

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Udtalelsen fik mig til at tænke på, at når unge mennesker svarer på, om de har ambitioner om at blive leder eller topleder, ved de formentlig kun meget lidt om, hvad jobbet reelt indebærer. Nogle har måske en forestilling om jobbet, fordi mor, far eller en anden i deres nære omgivelser er leder, men for andre vil det helt sikkert ”være omgærdet af en del mystik”, som Cees de Jong udtaler. Det kan også være én af grundene til, at ambitionerne om at blive topleder ikke er så udbredte – det handler måske ganske enkelt en hel del om uvidenhed?  

Jeg tror, at det vil gøre en stor forskel, hvis ledere – og meget gerne topledere – stiller sig til rådighed for de unge og fortæller og viser dem, hvad vil det sige at være leder. Hvad er det for et ansvar, man som leder påtager sig, hvilke beslutninger skal der træffes, og hvad er det for udfordringer, man kan støde på undervejs, men som ikke kan omsættes til ord i en teoribog. De unge kan læse sig til meget, men de kan lære endnu mere ved at følge en leder tæt i situationer, hvor der f.eks. er et vigtigt møde, en vanskelig samtale eller bare en ”normal” dag på kontoret.

LÆS OGSÅ: Fire ud af 10 ledere under 30 år er kvinder

De vil samtidig også erfare, at en leder ikke er en udødelig superhelt, der kan klare alt med magiske evner, men ”bare” er et menneske. Et menneske, der også kan blive i tvivl om en beslutning, være nervøs inden en stor begivenhed og som uden for arbejdspladsen er mødre og fædre, der henter børn og smører madpakker.  

Ledelse er ikke mystik eller magisk, men dækker spændende job, hvor det handler om at tage ansvar. Og er ambitionerne til et toplederjob, skal der tages et endnu større ansvar. Selv om der ifølge den førnævnte undersøgelse stadig er plads til endnu flere med lederambitioner, glæder det mig at kunne konstatere, at der er unge mennesker, der har lyst til at tage det ansvar.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 8. februar 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.