Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Nu har jeg fri, så jeg kan komme hjem og tænke på arbejdet!

14. december 2016

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK.

Måske kender du fornemmelsen: Du har haft en rigtig travl dag på jobbet– en af de dage, hvor du er gået lige fra ét møde til det næste, hvor din telefon har ringet et hav af gange, og hvor indbakken igen er fyldt med mails. Du sætter dig op på cyklen, ind i toget eller ind i din bil og kører hjem: Nu skal der slappes af, nu skal du glemme alt om jobbet indtil i morgen tidlig, og nu skal du rigtigt være nærværende over for familien derhjemme.

Men efter aftensmaden sker der alligevel på mystisk vis dét, at du lige – sådan nærmest ved et uheld – kommer til at kaste et blik på din smartphone. Du ser, at der er et par ubesvarede opkald, at den i forvejen fyldte indbakke er blevet endnu mere fyldt, og du kommer til at tænke på det spændende møde med en mulig ny forretningsforbindelse, du skal til i morgen. Og selvom du måske ikke ligefrem går i gang med at ringe eller svare på mails, er dine tanker vendt tilbage til jobbet igen, selvom du egentlig sidder i sofaen i familiens selskab og med den nye serie fra Netflix på tv-skærmen…

LÆS OGSÅ: Unge mener at familieliv og lederjob kan gå hånd i hånd

Den gode, tryghedsskabende nyhed er: Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er du ikke alene. Rigtig mange af os tænker ofte på vores arbejde, når vi har fri. Den mindre gode er, at det kan have en række negative konsekvenser!

Ifølge en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 2.775 ledere tænker 80 procent af de adspurgte ledere ofte på jobbet, når de har fri. Der er en tendens til, at flere unge end ældre ledere har svært ved at få arbejdet ud af hovedet, når de har fri. Blandt unge ledere under 35 år er det således 86 procent, som ofte tænker på jobbet, selvom de egentlig har fri.

Selvom vi er mange, som virkelig brænder for vores job, skylder vi både os selv og vores familie ind imellem at glemme jobbet helt og fokusere på noget andet.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Tallene er høje – men der er også mange gode forklaringer. Den vigtigste er, som jeg ser det, at for mange ledere er grænserne mellem job og fritid flydende, og de færreste lederjob kan klares i tidsrummet 8 til 16. Så selvom man egentlig har fri, kan det være vanskeligt ikke at tænke over en væsentlig beslutning, man snart skal træffe, eller måske en udfordring, man har med en af sine medarbejdere. Derudover er det min egen erfaring, at mange ideer rent faktisk opstår, når jeg har fri og er væk fra de vante arbejdsmæssige rammer.

Men tendensen til ikke at slippe arbejdet og tænke videre over møder og mails, selvom man har forladt sin arbejdsplads, er også lidt bekymrende. For selvom vi er mange, som virkelig brænder for vores job, skylder vi både os selv og vores familie ind imellem at glemme jobbet helt og fokusere på noget andet.

Og når fire ud af fem ledere – og endnu flere blandt de unge – siger, at de ofte tænker på jobbet i fritiden, kan det have en række negative konsekvenser i forhold til blandt andet evnen til at være fokuseret, nærværende og opmærksom. Det kan også påvirke evnen til at slappe af, og nattesøvnen kan blive forstyrret, hvis man ikke er i stand til at parkere de arbejdsrelaterede tanker.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde med til at sikre lederes work-life-balance 

Da en ledelsesrådgiver fra Lederne for nylig så de førnævnte tal, lød hendes råd til lederne at prøve på at være til stede i nuet og være meget bevidste om, hvornår de vælger at være fokuseret på arbejdet, og hvornår de vælger at være nærværende over for familie og venner. I modsat fald, lød rådgiverens advarsel, kan konsekvensen blive, at man aldrig er rigtigt nærværende hverken på jobbet eller i fritiden.

Den advarsel vil jeg gerne tilslutte mig. Så selvom jeg nok må erkende, at jeg hører til de førnævnte 80 procent, er det jo aldrig for sent at prøve at skrue ned for uhensigtsmæssige vaner. Og i den forbindelse er det jo meget belejligt, at det lige om lidt er nytår og anledning til at formulere et forsæt eller to for det nye år!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 14. december 2016, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.